Špatné místo si vybraly včely, které uletěly ze zahrady krnovskému chovateli v sobotu 22. května. Zamířily si to na zahradu souseda, a pokud by se roj usadil na stromě, nebyl by problém ho odchytit.

„Byli jsme s manželkou na zahradě, viděli jsme, jak roj odlétá, a čekali jsme, kde se usadí. Bohužel vletěly do našeho komína," vyprávěl Petr Richter, který přišel do redakce, aby poděkoval hasičům za jejich pomoc. Na ty se totiž nakonec musel obrátit.

„Nevím, co bychom si bez jejich pomoci počali. V komíně to hučelo, chtěl jsem situaci nejdříve vyřešit sám, ale když jsem udělal v krbu oheň, abych včely vyhnal, začaly padat dolů, až jsme je měli v obývacím pokoji," pokračoval Petr Richter.

V neděli večer pak nakonec s manželkou zavolali na pomoc hasiče. „Přijeli, udělali oheň ve sklepě, ale nepomáhalo to, až asi po dvou hodinách je vyšťourali speciální metlou, bylo jich hodně, naplnily dvě desetilitrová vědra," popsal zásah Petr Richter, který dříve pracoval jako báňský záchranář.

„Celý život jsem zachraňoval a dnes chci naopak za záchranu poděkovat já. Výjezdová skupina krnovských hasičů pracovala velmi dobře, byl mezi nimi jeden včelař, který vše zorganizoval. Sami hasiči se vyjádřili, že se s tím ještě nesetkali, protože obyčejně se včely usazují na stromě," uzavřel Krnovan.

V posledních dnech zasahovali hasiči při události, kterou označují jako „likvidace hmyzu" ještě ve čtvrtek 19. května večer v Piskořově u Města Albrechtic.

V čerstvé paměti mají hasiči ještě loňský rok, kdy si velký výskyt hmyzu vyžádal zvýšený počet zásahů. „K likvidaci jsme vyjížděli daleko více nežli v minulých letech, například během jednoho srpnového dne, a to pondělí 3. srpna, jsme zasahovali hned u dvaceti případů, kdy vosí nebo sršní bodnutí mohlo ohrozit život či zdraví lidí," uvedl Antonín Ušela.

Gabriela Mathiasová