Rozsvěcování vánočního stromku v Zátoru organizují už jedenáct let. Z původně malého průvodu, který vánoční období zahájí, se vyvinula akce, která během neděle přiláká přes tisícovku místních i návštěvníků z dalekého okolí.

„Měli jsme tady lidi třeba z Opavy, kde se děje plno zajímavých akcí, a ti byli z našeho programu nadšeni. Prý se to s podobnou akcí v Opavě nedá ani srovnávat," líčila Salome Sýkorová, starostka Zátora, která před lety stála u zrodu slavnosti Vánoční svícení.

Doprovodný program začal na první adventní neděli hned odpoledne v místní škole. „Největší atrakcí byl letos bezesporu živý betlém. Kromě toho zde probíhala prodejní výstavka prací žáků, pekl se tradiční štrúdl, vařilo se svařené víno a každý si mohl projít školu," uvedla zástupkyně ředitelky zátorské školy Věra Stašková. V každé z učeben si pak žáci připravili svůj speciální vánoční program, na kterém už delší dobu ve spolupráci se svými pedagogy usilovně pracovali.

V rámci svátečního odpoledne se ve škole prodávaly i vánoční hvězdy, tedy rostliny, jejichž jméno je přímo předurčuje k tomu stát se dalším ze symbolů Vánoc. „Výtěžek z prodeje rostlin se celý věnuje na humanizaci dětského hemato-onkologického oddělení v Olomouci a na rekondiční pobyty dětí po léčbě. Letos jsme zvládli vybrat přesně 19,5 tisíce korun," pochlubila se Věra Stašková.

Pak se od mateřské školky vydal průvod těch nejmenších s lampiony směrem ke škole, kde je přivítala ředitelka školy společně s vedením obce. V krátkém proslovu Salome Sýkorová zdůraznila, aby nejen o Vánocích lidé mysleli na své blízké. „Říkám to tam každý rok. Všechno naše úsilí směřuje k tomu, aby bylo mezi lidmi dost lásky, optimismu a porozumění. Aby nezapomínali na pokoru a skromnost," dodala starostka.

Vánoční stromek každoročně v Zátoru dostávají od některého z místních občanů. „Vybral jsem ten nejhezčí stromek ze své zahrady a s láskou ho obci věnoval. Ani netušíte, jakou mi to udělalo radost," svěřil se Jiří Nosálek.

Jan Pirkl