I veterána druhé světové války, člověka, který jako jeden z mála přežil Terezínské ghetto a osvětimský koncentrační tábor, dokáže ještě něco překvapit. Před nedávnem vnikl na zahradu domu Petra Becka v Bruntále zloděj, který šel po barevných kovech.

Zloděje dopadli za pár dnů

Trvalo pouhých několik dnů, nežli bruntálští policisté chmatáka dopadli. Jak se dopátrali, stejný hříšník nakradl v regionu alkohol, elektroniku, potraviny, oblečení, prodlužovací kabely, jízdní kolo a jiné věci za celkem sto tisíc korun.

Nyní pobývá tam, kam patří v zamřížované a uzamčené cele.

Děkoval policii

Petra Becka včera přijali na bruntálském obvodním oddělení policisté Stanislav Kolín, Kamil Dolanský a Ondrej Varga. Byli to spolu s kolegou Tomášem Domiterem právě oni, kteří zloděje dopadli.

„Jde o klučinu s pohnutou minulostí i současností, invalidu, jehož zneužívali vlastní rodiče. Brali si na syna půjčky, čímž se zadlužil, nebyl schopen splácet, a začal páchat trestnou činnost," řekl Petru Beckovi policista Stanislav Kolín.

Vazebně stíhaný zloděj bydlel do svého zatčení v azylovém domě, odkud vyrážel krást, na co přišel, po Bruntále, Václavově u Bruntálu a Starém Městě. Nestačilo mu to jednou, dá se říct, že se mu zlodějina stala i koníčkem. Určitě nekradl jen proto, aby měl na chleba.

„Pachatel se měl dopustit série trestné činnosti, spočívající ve vloupání do sklepa, škol, chatek, domů a garáží," doplnila k místům krádeží bruntálská policejní mluvčí Pavla Jiroušková.

K soudu šel v ukradeném oděvu

Třiadvacetiletý chmaták se vloupal do cizích nemovitostí ještě před zatčením sedmnáctkrát.

Petru Beckovi uzmul kabely, které chtěl, jak bylo jeho zvykem, opálit a prodat ve sběrnách. Zpeněžit kovy se mu již nepodařilo, kabely spolu s dalším lupem policisté vrátili majitelům.

„Udělali jsme chybu, že jsme u domu nechali otevřené vrata. Lehce se nám dostal ke garáži. To je varováním i pro ostatní vlastníky nemovitostí," upozornil Petr Beck.

Bylo to podruhé, co veterána druhé světové války vykradli. Poprvé to však bylo v roce 1959. Vloupači rozbili kuchyňské okno, a odnesli si hlavně oblečení. „I tehdy policisté vypátrali viníky. K soudu přišel jeden z nich v mém oblečení," usmíval se při vzpomínce Petr Beck.

I proto si práce bruntálských policistů veterán váží, že jsou dlouhodobě úspěšní v odhalování nejrůznější trestné činnosti.

„Byl jsem a jsem potěšený těmito úspěchy. Policistům se dá opravdu věřit, spolehnout se na ně. V mé rodině a mém okolí to uklidnilo situaci. Je to velice příjemný pocit. I proto jsem se sem dnes dostavil, abych vzdal čest hrdinům všedního dne, o výsledcích jejichž skvělé práce se možná někdy až tak nemluví.

Jste opravdu chlapi na svém místě, děkuji vám mnohokrát za to, že se na vás já, a nejenom já, můžeme spolehnout," ocenil práci policistů Petr Beck.