Krnov nebyl hlavním cílem náletů, jen záložním. Dne 12. prosince 1944 se nad ním objevila menší skupina bombardérů 15. americké letecké armády. Dopoledne od 10.32 hodin do 11.14 hodin padaly bomby na hlavní nádraží.

BOMBARDOVÁNÍ NÁDRAŽÍ

Nejvíce byla poškozena kruhová výtopna vpravo za železnou lávkou pro pěší do Kostelce. Když v polovině května 1945 přišla první skupina předválečných krnovských železničářů, našla lokomotivní depo neschopné stavu.

Část rotundy byla pobořená a vyhořelá, dvě lokomotivy vykolejené, zauhlovací zařízení a administrativní budova zničena. Zásah se konal v rámci mise Lone Wolf.

MISE LONE WOLF

Podílelo se na něm 89 Fortressů a Liberátorů od pěti wingů (perutí), jejichž hlavním cílem byla rafinérie Blechhammer-Jih. V Krnově byly mimo jiné zničeny tři domy a poškozeno ještě 33, jedenáct osob zemřelo, osm bylo raněno a tři byly nezvěstné.

Naše město se stalo cílem deště jednoho náletu také v souvislosti s náletem na Blechhammer, Odertal a Osvětim 26. prosince 1944. Šlo o menší rozsah bombardování. Byly poškozeny tři budovy, zahynuli dva lidé a šest bylo raněných.

Během války byla zasažena také továrna Agrawerke na výrobu měřicích přístrojů v Soukenické ulici. Po opravě a přestavbě po válce zde vznikl podnik Strojosvit.
Bombardování působilo neblaze na psychiku obyvatel.

VZPOMÍNKY NA ZLOU NOC

Jako chlapec žijící tehdy na Opavsku si pamatuji na zlé zážitky, když na jaře roku 1941 se ozývaly ohromně silné rány od asi 50 metrů vzdáleného Heidebrecku, opět bombardovaného. Německé flaky sestřelovaly spojenecká letadla.

Vynořuje se mně také noc z 12. na 13. listopadu 1944. Bydleli jsme s rodiči v Mokrých Lazcích na Opavsku. Nad ránem nás vzbudil ze spánku silný kvílivý zvuk leteckých motorů. Vyběhli jsme před domek a s hrůzou jsme uviděli na obloze kroužící letadlo v plamenech.

Letec se snažil najít místo mimo vesnici. Hořel po zásahu flakem a rychle klesal.

PILOT WAYNE A. WENDT

Pilotem byl Wayne A. Wendt. Čtyři letci vyskočili s padáky a letadlo Fortess spadlo ve 3 hodiny na loukách vlevo od řeky Opavy mezi obcemi Kravaře a Mokré Lazce. Letci byli dopadeni pomocí německých civilních obyvatel. My zvědaví kluci jsme se přiblížili k řece, dál jsme nesměli, a našli jsme si na památku kousky přístrojů z překvapivě lehkého kovu.

Spojenečtí letci ze vzdálené Ameriky byli po dopadení ve velkém nebezpečí. Do bojů šli s vědomím, že své mladé životy nasazují pro vítězství nad zločinným nacistickým režimem a za osvobození porobených evropských národů. Německý ministr propagandy Goebbels v době bitvy o Británii vyhrožoval nejkrutějšími represáliemi, když britské obyvatelstvo nějak ublíží německým letcům, kteří seskočili na padáku.

„VYPOŘÁDEJTE SE S NIMI,“ DOPORUČIL HIMMLER

Když však byli sestřeleni a zajati američtí letci, byli často lynčováni a vražděni. Heinrich Himmler vydal rozkaz, aby složky německé bezpečnosti nezasahovaly při tom, když se chce německé obyvatelstvo na místě se sestřelenými letci „vypořádat“. A bylo málo výjimek, kdy nedošlo k lynčování.

..pokračování příště..

Vladimír Blucha

Krnov má památku na bombardování na domech v Mikulášské ulici. Šipky ukazují sklepní okénko. Pokud by se dům zřítil, záchranáři v troskách najdou sklep, ve kterém se lidé ukryli před náletem.
Válečné nebe nad Krnovem I