V našem okrese je stejná situace jako třeba v sousedním opavském. Také tam mají Zahradních, Krátkých a Nádražních ulic mnohonásobně více něž těch, které jsou pojmenované po osobnostech českých dějin.

Asi největší kuriozitou je Nádražní ulice ve Dvorcích, protože na ní žádné nádraží není. A proč by taky mělo být, když do Dvorců ani koleje nevedou.

Jak je to možné? Název ulice je vzpomínkou na zrušenou úzkokolejku Ondrášov - Moravský Beroun - Dvorce. Nádraží ve Dvorcích už před válkou přestavěli na bytový dům. Bývalá výtopna parních vlaků na Nádražní ulici dnes slouží jako skladiště.

Je také zajímavé, jak se odsun německého obyvatelstva z našeho regionu promítl do názvů ulic v zahraničí. Například v Berlíně najdeme ulice Krnovskou (Jaegerndorfer), Opavskou (Troppauer) i Jesenickou (Freiwaldauer).

Jméno osvoboditele sedláků Hanse Kudlicha z Úvalna nesou desítky německých a rakouských ulic, ale u nás máme jen Kudlichovu rozhlednu v Úvalně. Jméno krnovského rodáka architekta Leopolda Bauera nese řada ulic v Rakousku. Krnované Baureovi aspoň postavili památník na náměstí.