Se soutěžemi ve vaření kotlíkového guláše se v posledních letech roztrhl pytel. Kočovský kotlík, který se letos konal už počtvrté, mezi ostatními podobnými soutěžemi vyniká do nejmenších podrobností zpracovanými pravidly a dokonalou organizací.
DESET GULÁŠOVÝCH TÝMŮ
Letošního ročníku Kočovského kotlíku se zúčastnilo deset „gulášových" týmů z celého bruntálského okresu. Většina z nich zůstala věrná tradici a rozhodla se vařit klasický guláš z hovězího masa.
Objevilo se ale i několik méně obvyklých variant, jako třeba guláš jelení, houbový nebo dršťkový. Naprostou raritou pak byl guláš, který by si asi zasloužil název francouzský, byl totiž uvařený ze žabích stehýnek.
„Uvařit guláš z hovězího nebo vepřového masa dokáže snad každý. My jsme chtěli uvařit něco opravdu výjimečného, a tak nás napadlo zkusit žabí stehýnka. Zkusili jsme to a vyšlo to," vysvětlili členové týmu Ragnar, kteří zubatý žabí guláš uvařili.
SETKÁNÍ SOUSEDŮ
„Kotlík je už pro nás jakousi tradicí. Lidé se setkávají, pobaví se a zapomenou na světské starosti. Je to také příležitost ke sbližování lidí. To, že se sousedé neznají, není jenom záležitost velkých měst, platí to i pro malé vesnice. Lidé ráno odjedou do práce, vrátí se večer a nepotkají se třeba celý rok. Tady to mohou tak trochu napravit," řekl starosta Moravskoslezského Kočova Josef Havlík.
Vztahy mezi lidmi dnes nejsou zrovna ideální. Lidé se odcizují, nemají na sebe čas a někteří se starají jenom sami o sebe.
„Vztahy mezi lidmi je opravdu potřeba zlepšit a narovnat, lidé se musí poznat a sblížit. Na vesnicích si lidé vždycky navzájem pomáhali a to se dneska vytrácí. Když někoho neznám, tak vlastně ani nemám důvod mu nějak pomáhat. To je taky jeden z důvodů, proč tuto soutěž pořádáme," doplnil starosta Josef Havlík.
Souběžně se soutěží Kočovský kotlík probíhala pro děti akce nazvaná Rozloučení s prázdninami. Děti se mohly vyřádit na nejrůznějších atrakcích a místo guláše si dát třeba zmrzlinu nebo jinou sladkost.
Ladislav Olejníček