Záměr investora investovat do větrné energetiky, společnosti Ostwind, zvedl nebývalý odpor části obyvatel. Poukazovali na to, jak technologie znehodnotí krajinu a nakonec i hodnotu jejich nemovitostí. Město, které v lednu podepsalo s firmou smlouvu o spolupráci, nakonec pod tlakem veřejnosti vycouvalo. Společnost Ostwind stopku od Moravského Berouna zatím nekomentovala.

Signatáři petice si zhluboka oddechli

„Spadl nám kámen ze srdce," reagoval Pavel Kaiser. V Čabové, kde mohly vyrůst větrníky vysoké až 200 metrů, koupil před sedmi lety starší domek. S rodinou plánoval, že si ho postupně opraví a na důchod se přestěhují do klidu a nedotčené přírody.

„Ocitli jsme se v pasti. Hrozilo, že nám pár stovek metrů od domu postaví větrnou elektrárnu. Bylo by po klidu a navíc dům, do kterého jsme už investovali a se kterým jsme měli plány, by byl rázem neprodejným. Větrníky by místo znehodnotily," svěřil se s obavami, ve kterých rodina žila měsíce.

Společně se sousedy podepisovali petice proti větrníkům za humny, místní s rekreanty přesvědčovali samosprávu, ať od smlouvy odstoupí.

Nejvíc protestovaly Nové Valteřice

Největší kritika projektu se zvedla v Nových Valteřicích. Starousedlíci a chataři iniciovali petici, pod kterou se sešly stovky podpisů. Místní vyčítali vedení města, že je o větrných elektrárnách předem neinformovalo. Jezdili i sto kilometrů na zasedání zastupitelstva a besedy, aby politiky přesvědčili o tom, že větrníky lokalitě pouze uškodí.

„Máme radost, že zastupitelé znovu zvážili záměr stavět větrné elektrárny v katastru Nových Valteřic a Čabové a hlasovali proti výstavbě. Vše se vrací do normálních kolejí a my můžeme tvořit a jít dál," uvedli Marian Starý a Alena Jüttnerová z Nových Valteřic. Investor v říjnu Nové Valteřice ze zkoumané oblasti vyřadil, nadále ale prověřoval Čabovou.

Starostka Zdenka Szukalská v pondělí potvrdila, že zastupitelé revokovali usnesení z loňského prosince. „Nebude se pokračovat ve spolupráci. Nyní bude rada města jednat s investorem o odstoupení od smlouvy," sdělila. „Ze smlouvy pro město v případě vypovězení nevyplývá sankce. S investorem jsme však ještě nejednali," doplnila.

Zastupitelé zároveň zrušili odpůrci větrníků kritizované usnesení, kterým přestalo platit jiné starší usnesení zastupitelstva z roku 2005. To garantovalo, že v Nových Valteřicích, Čabové, Sedmi Dvorech, Ondrášově ani v samotném Moravském Berouně nebudou větrné elektrárny instalovány.

Radní však poukazovali na to, že v okolí už větrníky stojí a v případě vypovězení smlouvy může vyrůst další větrný park jen pár metrů za hranicí Moravského Berouna, jehož obyvatelé se na ně budou dívat, ale neuvidí ani korunu. „To se může stát. Bylo rozhodnuto, jak bylo rozhodnuto," odkázala starostka na usnesení zastupitelstva, na kterém deset členů hlasovalo proti a pět se jich zdrželo.

Ostwind: no comment

Ostwind, který již do přípravných prací spojených s prověřováním lokality na základě smlouvy s městem investoval peníze, se ke změně postoje Moravského Berouna nechtěl vyjádřit. „Nebudeme to komentovat," uvedl Jiří Přikryl.

Podobné lokality pro své větrné farmy Ostwind hledá také na dalších místech našeho okresu, například u Slezských Pavlovic na Osoblažsku.