„Pravidelná setkání pořádáme už několik let. Je to pro naše seniory velká událost. Mnozí už nemají tolik sil, jsou nemocní a tak se s některými svými známými sejdou jednou za rok právě tady. Je to pro ně opravdu výjimečná příležitost sejít se, pobavit a popovídat si.," řekl předseda osadního výboru Antonín Břenek.

K přátelskému posezení patří pochopitelně i občerstvení. To je pro všechny účastníky setkání zadarmo.

„Na toto setkání věnujeme peníze, které vyděláme na jiných akcích a spoustu věcí zajistíme vlastními silami. Seniorky třeba doma něco upečou nebo udělají pomazánky a pak to sem přinesou," vysvětlil Antonín Břenek. „Já to beru jako samozřejmost, ráda něco udělám pro druhé. Někdo to prostě musí dělat a nedělám to sama, pomáhá mi s tím vším dcera," potvrdila Marie Sadílková, jedna z účastnic setkání.

Letošní setkání se konalo v Mnichově v budově známé jako DOMA. Původně to byla škola, pak rekreační středisko a následně penzion. Nakonec zůstala budova několik let prázdná, nevyužívaná a začala nezadržitelně chátrat.

Před smutným koncem ji zachránilo město, které ji před časem koupilo a hodlá ji postupně přeměnit na víceúčelové středisko. Mohly by tu být třeba turistická ubytovna, bufet, občerstvení a také prostory pro pořádání rodinných oslav a podobných akcí.

„Jsem ráda, že jsme ten objekt koupili. Mnichov něco takového potřebuje a Mnichované si to zaslouží," řekla starostka Vrbna pod Pradědem Květa Kubíčková, která se mezi mnichovské seniory přišla podívat. Budova potřebuje úpravy a rekonstrukce, ale už teď se dá využívat.

„Dnešní setkání to potvrzuje. Opravy budou probíhat postupně podle finančních možností města. Chceme také oslovit sponzory, místní podnikatele a požádat je o pomoc," doplnila starostka.

Ladislav Olejníček