Jelikož připadá letošní 1. listopad na čtvrtek, zajít si vyčistit tělo do sauny mohou poprvé pouze ženy. Právě ženám vyhradila provozovatelka Naděžda Klíčová z Mnichova pod Pradědem čtvrtky spolu s úterky. Otevřeno je v obou dnech od 14 do 21 hodin.

Muži se dočkají ve středy a pátky v časech od 12 do 21 hodin. Kdo by zatoužil po teple a chladu v jiné dny nebo dokonce po společném saunování musí se s provozovatelkou domluvit na podmínkách vstupu předem.

V sauně se topí plynem, kterým se dá potírna vytopit na devadesát stupňů celsia.

Chladírnu mají na čerstvém vzduchu

Přípravy na saunařskou sezonu jsou v objektu bývalého Dřevoslohu u koupaliště v plném proudu. „Zbývá přinést ponatírané lávky, instalovat rošty do sprch, vyčistit bazén. Bazén máme venkovní, což jistě mnozí ocení. Ponořit rozpálené tělo do ledové vody a sledovat okolní jesenické kopce, to je přece neskutečný zážitek," konstatovala Klíčová. Voda je v bazénu pramenitá z místní studny, a denně měněná.

Kdo chce, může si v sauně dopřát také masáž, kterou provádí Alena Scholzová z Ludvíkova. Sauna má kapacitu pětadvacet osob. Chodí místní, ale i turisté z Česka i jiných zemi, nejvíc Poláci. Pravidelnými hosty jsou klienti státních lázní v Karlově Studánce, v létě turisté, v zimě lyžaři.

Vrbenská sauna by měla mít tak jako v předchozích pěti sezonách otevřeno až do dubna, kdy se očekává oteplení.

„Saunujícím jsou vyhrazeny vždy dvě hodiny. Ale lidé u nás ve Vrbně pod Pradědem mají ze saunování takovou společenskou záležitost, takže mnozí s oblibou přetáhnou," usmívala se Klíčová. Například v sousedním Bruntále tak benevolentní provozovatelské Technické služby nejsou. Kdo se v bruntálském městském parku saunuje déle než dvě hodiny, zaplatí za každou další načatou hodinu navíc zhruba čtyřicet procent již zaplaceného vstupného.