Místostarosta Lichnova Jan Gemela si pochvaluje nedávno dokončený protipovodňových systém suchých poldrů. Zafungoval tak dobře, že řeka Čižina zůstala v korytě.

„Měli jsme tu sice druhý povodňový stupeň, ale nic až tak katastrofického se v Lichnově neodehrálo.

Situace na Osoblažsku je specifická tím, že se rozvodnila nejen řeka Osoblaha, ale i drobné potůčky a příkopy. Voda se valí po polních a lesních cestách a vytváří laguny.
Z Osoblahy je veletok. Rozvodnily se i potůčky, voda stojí na polích

Zprovozněné poldry splnily svou funkci. Poznaly to lokality, které tradičně trpěly odtokem vod ze zemědělských pozemků. Samozřejmě nevyschly úplně, protože když přijdou nadprůměrné srážky, čvachtá to pod nohama všude,“ popsal Gemela situaci v Lichnově, který chrání nové poldry.

Následky dešťů v regionu, středa 14. října:

Také starosta Krnova Tomáš Hradil už deaktivoval činnost povodňové komise. "Úplně si oddechnout ještě nemůžeme. Bude záležet na vývoji počasí o víkendu a dále. V případě potřeby krizové řízení znovu zahájíme. Snad to nebude potřeba," konstatoval Hradil s tím, že Krnov si zase díky povodním otestoval nový systém varování.

Jeseníky, 13. října 2020.
VIDEO: Bílý Praděd. Lyžaři v Jeseníkách naměřili osmdesát centimetrů sněhu

Informace o hrozícím nebezpečí šla občanům také formou sms zpráv. Šlo o několik tisíc příjemců, kteří se do této služby zaregistrovali.

Dobrou práci všude odváděly místní jednotky dobrovolných hasičů i hlídky městské policie. Například v nejrizikovějších lokalitách Krnova jako jsou Krásné Loučky nebo Chomýž strážníci upozorňovali na nebezpečí megafonem.