O věznění a mučení, odebírání orgánů a dalším porušování lidských práv v současné Číně se mohli dozvědět ti, kdo se zastavili v pátek 12. srpna u žlutého stánku příznivců Falun Dafa na Hlavním náměstí v Krnově.

Lidé mohli také pronásledované příznivce tohoto učení podpořit podpisem petice.

PODPORA Z EVROPY

Falun Dafa neboli Falun Gong je duchovní disciplína vycházející z buddhistické tradice, obsahuje morální učení, meditaci a cvičební sestavy.

Stoupenci tohoto učení jsou v Číně pronásledováni, zavíráni do pracovních táborů a mučeni.

Problémem se zabýval také Evropský parlament, který vydal před třemi roky usnesení, v němž vyjádřil „hluboké znepokojení nad stále se opakujícími a důvěryhodnými zprávami o systematickém, státem schvalovaném nedobrovolném odebírání orgánů vězňům svědomí v Čínské lidové republice, mezi nimiž je i mnoho stoupenců Falun Gong uvězněných za jejich náboženské přesvědčení a také členové dalších náboženských a etnických menšinových skupin".

LIDÉ VĚTŠINOU VYJADŘUJÍ PODPORU

Co na to říkají lidé, kteří se o těchto skutečnostech dozvědí od stoupenců Falun Dafa v České republice?

„Setkáváme se s názory obou stran, přičemž těch nesouhlasných je ale výrazně méně. Lidé nám vyjadřují obdiv, podporu, jsou otevření a také překvapení, že se v Číně 21. století děje něco takového. Ty nesouhlasné reakce jsou v tom smyslu, že lidé říkají: Proč se staráte o Čínu, máme tady svých starostí dost.

Nebo se ptají: Jak víte, že se to děje, byl jste tam? Na to odpovídám: Víte přece, že existuje Mount Everest, i když jste tam nebyl," odpověděl svolavatel veřejného shromáždění v Krnově Ladislav Grygara.

Účelem páteční akce byla právě výměna názorů a informací v souvislosti s dodržováním lidských práv v souvislosti s pronásledováním Falun Dafa v Číně a jeho praktikováním v České republice.

CESTA K UČENÍ

„V Krnově jsou lidé otevření, srdeční, zastavovaly se u nás rodiny s dětmi, turisté, mluvili jsme s Poláky i Němci," popisuje atmosféru akce v Krnově Ladislav Grygara.

S učením Falun Dafa se seznámil asi před 12 lety.

„Viděl jsem praktikující v Ostravě, chtěl jsem se o tom něco dozvědět. Zavolal jsem jim, pozvali mě, abych si přišel zacvičit. Pak jsem si o tomto učení přečetl knihy a rozhodl jsem se aktivně zapojit do šíření informací," popsal svou cestu k učení Ladislav Grygara.

„V Krnově budeme ještě na vánočních trzích, jinak míváme informační stánek na různých akcích s tématikou zdraví, v Opavě také na Dnu Země," doplnila jeho kolegyně Světlana.

Petici proti nespravedlivému věznění, mučení a nelegálnímu odebírání orgánů v Číně podepsalo v Krnově několik desítek lidí. Petici je možné podepsat také on-line.

Z usnesení Evropského parlamentu o nedobrovolném odebírání orgánů v ČíněEvropský parlament vyzývá EU a její členské státy, aby na téma nedobrovolného odebírání orgánů v Číně upozornily; doporučuje, aby veřejně odsoudily nekalé praktiky týkající se transplantací orgánů v Číně a zvýšily povědomí svých občanů cestujících do Číny o tomto problému.

Vyzývá k tomu, aby EU praktiky transplantace orgánů v Číně plně a transparentním způsobem prošetřila a aby ti, kteří byli do těchto neetických postupů zapojeni, byli trestně stíháni; Vyzývá k okamžitému propuštění všech vězňů svědomí v Číně, včetně stoupenců hnutí Falun Gong. www.europarl.europa.eu

O Falun GongFalun Gong je prastará metoda zušlechťování těla a mysli. Jádro učení tvoří hodnoty Pravdivosti, Soucitu a Tolerance. Falun Gong učí, že tyto hodnoty jsou nejzákladnějšími kvalitami vesmíru a považuje je za měřítko pro každodenní život a praxi.

Zakladatelem systému Falun Gong je čínský Mistr Li Hongzhi, který jej představil veřejnosti v roce 1992. Během pouhých sedmi let praktikovalo metodu 70 až 100 milionů lidí. Tento údaj vychází ze statistik o počtu prodaných knih o Falun Gongu, které si vedla čínská vláda. www.falungong.cz

Gabriela Mathiasová