Na veřejných prostranstvích v Krnově kolem poloviny října začíná kácení nemocných a neperspektivních stromů i výsadba nových.

LÍPY V MIKULÁŠSKÉ I V JEŽNICKÉ ALEJI

„Budeme obnovovat zeleň v ulicích Mikulášské, Staré Ježnické a Na Hradbách. Dojde ke kácení celkem sedmnácti stromů. Ty obratem nahradíme čtyřiadvaceti listnáči," uvedla Petra Mužíková z odboru životního prostředí krnovské radnice. V Mikulášské ulici se bude kácet osm lip a stejný počet se vysadí.

V ulici Staré Ježnické půjde k zemi šest stromů. „Pokácené lípy a javory zde vystřídá deset lip malolistých, které budou navazovat na již obnovenou část aleje od ulice Albrechtické po ulici Karbenskou. Pro novou výsadbu jsme vybrali kultivar lípy Greenspire, který je vzrůstem menší, než byly původní lípy.

Tato odrůda má klasicky srdčité, i když o něco menší, opadavé, zelené a lesklé listy, které se na podzim barví do sytě máslově žluté. Tvar koruny je pravidelný, zaobleně a úzce pyramidální, až oválný. Ze začátku léta ji zdobí množství vonných květů jako u běžné lípy. Roste poměrně rychle a koruna je hustá," upřesnila Petra Mužíková, v čem se nové lípy liší od původních.

SADOVÉ ÚPRAVY A MATÝSEK

Obě tyto zakázky získala firma Sadové úpravy, s.r.o., která za ně bude od města inkasovat celkovou částku 196 tisíc korun včetně DPH.

Ulice Na Hradbách přijde o tři jeřabiny. „Jeřabiny nejsou dlouhověké dřeviny vhodné do města a je proto potřeba je vyměnit za odolnější druh. Tím bude jírovec perleťový, který, na rozdíl od klasického bíle kvetoucího jírovce kaštanu, kvete růžově. Těchto jírovců v ulici vysadíme šest," řekla Petra Mužíková.

Práci provede Petr Matýsek, který v poptávkovém řízení nabídl nejnižší cenu 64 tisíc korun včetně DPH. Odbor životního prostředí v těchto dnech připravuje ještě výběrové řízení na obnovu zeleně v ulici Čsl. armády, kde se bude kácet pět lip a vzápětí vysazovat v zeleném pásu mezi chodníkem a komunikací dvacet lip velkolistých. Součástí této zakázky bude rovněž rekonstrukce přilehlých trávníků mezi stromy.