Před sezonou v Karlově investovali desítky milionů korun do moderní zasněžovací techniky, která provozovatelům dovoluje mít puštěná děla i při mírných mrazech. „Zasněžování jsme zahájili na všech lanovkách, tedy u čtyřsedačkové lanovky Karlov Ski Express a dvojsedačkových lanovek Myšák a Klobouk.,“ prozradil Jaroslav Lukeš ze Ski Arény Karlov.

Podobně velkou investici udělali i na Kopřivné. „Víme, že na kvalitě sněhu závisí přízeň lyžařů a pověst střediska, proto jsme pořídili opravdu tu nejlepší technologii a do zasněžování vložili více než 70 milionů korun,“ uvedl Libor Petrů s tím, že zasněžování naplno rozjeli během čtvrteční noci.

„Čekali jsme na zchladnutí povrchu sjezdovek, abychom mohli nasněžit na zmrzlý svah prodyšnou vrstvu suchého sněhu,“ dodal.

Loni v Karlově a v Malé Morávce zahajovali sezónu 3. prosince, tedy mezi prvními středisky v Jeseníkách, a pokud vydrží počasí, tak by tomu mělo být podobně i v letošní sezoně. „Vydrží-li dobré klimatické podmínky, mohly by být první sjezdovky připraveny k otevření veřejnosti už na začátku prosince,“ potvrdil dobré vyhlídky Jan Mitáš, zástupce Ski Arény Karlov.

Podle současné dlouhodobé předpovědi by se v Karlově a Malé Morávce měly držet mírné mrazy během dalších čtrnácti dnů, na konci příštího týdne by se pak měly přidat i další sněhové přeháňky. Lyžařská sezona v Jeseníkách by tak mohla začít během několika dní.

Lukáš Nedomlel