Hmota složená z desek prachového sněhu o tloušťce dva a půl metru sjela po skoro kilometrové dráze. Plocha, která se odtrhla, měřila na délku zhruba tři sta metrů.

„V dosahu laviny se pravděpodobně nikdo nepohyboval, a tak nevíme ani přesné datum, kdy do údolí sjela. Vzhledem k délce dráhy a množství sněhu se ale rozhodně jedná o nejmohutnější lavinu, jaká se v posledních dvaceti letech v tomto pohoří vytvořila,“ uvedl Jiří Hejtmánek, lavinový preventista Horské služby Jeseníky.

Lavina, kterou ve Velkém kotli odhalili členové Horské služby.Zdroj: Horská služba Jeseníky
Foto: Lavina, kterou ve Velkém kotli odhalili členové Horské služby

V pohoří stále platí třetí stupeň lavinového nebezpečí. I přes tuto událost horští záchranáři neuvažují o zvýšení na stupeň čtyři.

„Vzhledem ke krátkodobým oteplením a následujícím snížením teplot pod bod mrazu vrstvy sněhu pomalu sesedají. Přesto znovu upozorňujeme všechny, kteří se v Jeseníkách pohybují, aby lavinové nebezpečí nebrali na lehkou váhu,“ sdělil Michal Klimeš, náčelník Horské služby Jeseníky.

V pátek bude na hřebenech Jeseníků doznívat silný vítr. Teploty budu postupně klesat a v sobotu se dostanou k mínus deseti stupňům.

Stefan Szewczyk před svým domem v Travné, kam se už dva roky marně snaží zavést telefon a internet.
Mobil je tu k ničemu, o internet musí bojovat. Realita na Javornicku
Ilustrační foto
Žhář jim vypálil hasičárnu, kolegové vybírají na novou