Ranní škrábání oken auta i odhrnování sněhu před domem tady patří k únorovým radovánkám stejně jako jízda padesátkou v úsecích, kde je povolená devadesátka. Do zatáček se při zasněženém povrchu jezdí krokem, ale stejně řidič pocítí i bez výstražných kontrolek, že mu zadní část auta setrvačností trochu plave. Při rozjezdu do křižovatky je potřeba počítat s možností, že auto bude chvíli na místě prokluzovat naprázdno, než zimní pneumatiky konečně zaberou.

Pondělní sněhová nadílka zastihla řidiče na mnoha místech kraje nepřipravené. Takto zaparkovalo auto v Ostravě-Svinově.
PODÍVEJTE: Souhrn a fotogalerie dnešní sněhové kalamity v Moravskoslezském kraji

Na to, kolik sněhu v okrese Bruntál připadlo, není dopravních nehod zas tak moc. Když už se přece jen objeví auto v příkopu, většinou o nic vážného nejde. Hned je po ruce policie i traktorista ochotný pomoci.

Při cestě do zimních středisek Jeseníků podle barvy vozovky hned poznáte, kde končí chemický posyp a začíná štěrková drť. Černý asfalt zmizí, a dál se pokračuje po bílém uježděném sněhu. Při teplotách kolem sedmi pod nulou panují na sjezdovkách ideální lyžařské podmínky. Bohužel kvůli pandemii vleky i lanovky stojí.

Podívejte se, jak vypadaly v pondělí zasněžené silnice od Krnova přes Bruntál až do Jeseníků.Podívejte se, jak vypadaly v pondělí zasněžené silnice od Krnova přes Bruntál až do Jeseníků.Zdroj: Deník / František Kuba

V pondělí bylo na na parkovištích u sjezdovek spousta volných míst, zvlášť v porovnání s víkendem. Možná už lidé nemají důvod jezdit do zimních areálů se stojícími lanovkami, když mají dost parádního sněhu i v nižších polohách. Rodiny, které vyrazily provětrat boby a sáňky potkáte v centrech měst i na vesnicích.