Po staletí žili uprostřed Evropy Češi, Němci a Židé, kteří mluvili česky i německy. Česko-německé vztahy známe. Jaké ale mají vztahy Němci a Židé? O tom přijel přednášet do Krnova tajemník Federace židovských obcí Tomáš Kraus. V krnovském Domě Evropy si všiml hodin, které jdou pozpátku.

Tomáš Kraus  je tajemníkem Federace židovských obcí. Byl nadšený, když v krnovském Domě Evropy viděl hebrejské hodiny, kterým se ručičky otáčí pozpátku.Zdroj: Deník / František Kuba„Jako by nám hodiny vzkazovaly, že pro pochopení současnosti se musíme vrátit do minulosti. Kromě Krnova neznám v Česku mnoho míst, kde se hodiny točí pozpátku. Nejslavnější hebrejské hodiny jsou na Židovské radnici v Praze. Je to pražská dominanta, o které i Apollinaire napsal oslavnou báseň,“ začal svou přednášku Tomáš Kraus.

„Pozpátku točí se ručičky hodin v židovské čtvrti,“ napsal zakladatel moderní francouzské poezie Apollinaire roku 1912.

BYL KUPEC SÁMO SAMUEL?

Děti se ve vlastivědě učí, že první slovanskou říši na našem území založil v 7. století francký kupec Sámo. Tomáš Kraus upozornil, že o Sámovi téměř nic nevíme, ale jisté je, že germánští Frankové se obchodování moc nevěnovali. Franky i Římany zásobovali židovští kupci a jméno Sámo se nápadně podobá židovskému Samuel.

Ilustrační fotografie.
Kam v Bruntále zajít na dobré meníčko a za kolik?

„Je pitomost hrát si, kdo z nás tady byl dřív, kdo tu má větší zásluhy. Máme zkušenost, co se tu odehrávalo po staletí v česko-německo-židovském soužití. Víme, že nejhorší problémy nastaly, když to tu vzali do rukou nacionalisté a fanatici,“ uvedl Tomáš Kraus, který má rodinnou zkušenost s českým, německým i židovským prostředím.

„Máma byla z Teplic, ze Sudet. Když se v roce 1938 musela odstěhovat do Prahy, neuměla ani slovo česky. Táta byl německy píšící novinář s českými školami, takže byl v obou jazycích a obou kulturách jako doma,“ představil své kořeny Kraus, který je dlouholetý člen diskusního fóra česko-ně-meckého fondu budoucnosti.

Tomáš Kraus  je tajemníkem Federace židovských obcí. Byl nadšený, když v krnovském Domě Evropy viděl hebrejské hodiny, kterým se ručičky otáčí pozpátku.Zdroj: Deník / František KubaTomáš Kraus je tajemníkem Federace židovských obcí. Byl nadšený, když v krnovském Domě Evropy viděl hebrejské hodiny, kterým se ručičky otáčí pozpátku.Autor: Deník / František Kuba

DISKUSE SE SUDETSKÝMI NĚMCI

„Zpočátku k pnutí docházelo, protože se tam setkali lidé nejen s různými názory, ale i s různými historickými a rodinnými zkušenostmi. Dnes v podstatě nemáme žádný problém,“ uvedl Kraus s tím, že si výborně rozumí s mluvčím sudetoněmeckých sdružení Berndem Posseltem.

Ilustrační foto.
Policisté na Bruntálsku honili opilého řidiče. Z nabouraného auta nechtěl ven

„Bernd je přesvědčený Evropan a já taky. Nacházíme styčné body v německých krajanských sdruženích i u partnerů na české straně. Všude se najdou i zastánci tvrdé linie, ale většina si uvědomuje historickou lekci, která stála miliony lidských životů. Už nikdy se nesmíme nechat vehnat do emocionálních a iracionálních konfliktů,“ doplnil Kraus.

Výstava v krnovské synagoze ukazuje, jakou stopu ve Slezsku zanechali židovští průmyslníci. Stopy sudetoněmeckého obyvatelstva jsou patrné na každém kroku. Tomáš Kraus svou krnovskou přednáškou zrekapituloval, jakou roli měli Židé mezi českým a německým živlem.

„My, co máme německé nebo židovské kurikulum, někdy máme pocit, že se naše problematika z veřejného diskurzu vytrácí. Když to řeknu natvrdo, že už to nikoho nezajímá. Nejen na české, ale i na německé straně mladší generace moc necítí potřebu mluvit o minulosti,“ uvedl Kraus.

Poznámka Fidela Kuby - Temná minulost 

Minulý týden byl zrušen summit V4, protože Polsko a Izrael neukočírovaly hloupou diplomatickou roztržku. Šlo v ní o podíl Poláků na holokaustu. Továrny na vyhlazování Židů v okupovaném Polsku zřídili nacističtí Němci. Dnešní demokratické Německo cítí vinu za zločiny proti lidskosti a snaží se s minulostí vyrovnat. V Polsku není situace jednoznačná.

Jsou zdokumentované případy Poláků – kolaborantů, kteří se na likvidaci Židů aktivně podíleli. Stejně tak víme o solidaritě stateačných Poláků, kteří riskovali životy svých rodin, když Židům pomáhali. Tvrzení, že Polákům je antisemitismus vrozený je stejně zavádějící jako názor, že na holokaustu se žádní Poláci nepodíleli. Kvůli polským zločincům nesmíme hodnotit Poláky paušálně jako celek. Nesmíme ale mlčet o zločinech antisemitismu, ať už je spáchal kdokoliv.

Tomáš Kraus z Federace židovských obcí v Krnově poukázal na vzorový případ, kdy se vyrovnání s nejednoznačnou minulostí podařilo. Škodovka alias VW otevřela ve Vratislavicích muzeum rodáka Porscheho. Kromě nádherných aut tam návštěvník najde i informace, že Porsche byl nacista, který využíval ve svých automobilkách otrockou práci vězňů z koncentráků. Kraus ocenil, že je tam uvedeno všechno natvrdo. I to, jak Francouzi po válce chytili Porscheho na útěku, a jak se kroutil, že za nic nemůže, protože byl jen řadový pěšák, který plnil úkoly.

Ilustrační foto.
Dvanáctiletá dívka se v Krnově zřítila ze skály
Nové Heřminovy. Ilustrační foto.
Ministerstvo chce heřminovskou přehradu přímo uvést v zákoně