Vrbenští zastupitelé je zvolili na svém prvním ustanovujícím zasedání ve středu 19. října. Ve stejný okamžik se také museli vyrovnat s velmi smutnou zprávou. Hned v úvodu svého zasedání totiž všichni přítomní minutou ticha uctili památku Zdeňka Jarmara, starosty Vrbna v letech 1994 až 2002. Ten zemřel ráno 19. října, a shodou okolností tentýž den večer proběhlo ustavující zasedání nově zvoleného zastupitelstva spojené s volbou starosty.

Po minutě ticha za Zdeňka Jarmara následovala česká hymna a slib vrbenských zastupitelů, že svou funkci budou vykonávat čestně a spravedlivě. V městské radě Vrbna pod Pradědem kromě starosty a místostarostky dále zasednou Pavla Müllerová (ANO 2011), Ondřej Chalupa (ČSSD) a Martin Pleva (ANO 2011).

Teplárna.
Soud vyhlásil úpadek firmy NWT, která dodávala plyn některým teplárnám v kraji

Hned příští den čekala staronového starostu Petra Kopínece první významná společenské událost. Na Kolibě, která leží mezi Vrbnem a Ludvíkovem, společně s dalšími starosty okolních obcí poděkoval sponzorům za nové auto, které darovali k užívání Domovu pro seniory ve Vrbně pod Pradědem.

Zdeněk Jarmar navždy odešel ve středu 19. října 2022 ve věku nedožitých 76 let. Je v tom smutná symbolika: zpráva o úmrtí bývalého starosty přišla v den volby starosty Vrbna. Poslední rozloučení proběhne v pondělí 24. října 2022 v 11 hodin ve smuteční síni ve Vrbně pod Pradědem. Odešla osobnost, která se výrazně podepsala na rozvoji města a celého regionu.

Vrbno pod Pradědem leží přímo na hranici mezi Hrubým Jeseníkem a Zlatohorskou vrchovinou.
VIDEO: Zdražení tepla o 233 procent. Lidé ve Vrbně čekají, co přijde

Když Ing. Zdeněk Jarmar v roce 2002 opustil kancelář starosty Vrbna pod Pradědem, v letech 2002 až 2006 vykonával funkci místostarosty města a předsedy Euroregionu Praděd. Byl jedním ze signatářů při vzniku česko-polské organizace, kde od roku 2007 do roku 2020 působil jako ředitel Euroregionu Praděd.

Za svou dlouholetou práci obdržel v roce 2021 Cenu města Vrbna pod Pradědem. Významně tak přispěl k rozvoji města i česko-polské spolupráce. Euroregion Praděd letos Zdeňka Jarmara ocenil zlatou medailí za zvláštní zásluhy a práci na rozvoji česko-polské spolupráce.

Ilustrační snímek
Ve Vrbně pod Pradědem na Bruntálsku zdraží teplo o 233 procent

Zdeněk Jarmar se narodil v roce 1946 v Olomouci, ale celý život prožil na Severní Moravě a ve Slezsku. Dětství strávil na Rýmařovsku, střední školu studoval v Mohelnici, základní vojenskou službu absolvoval na letišti v Plzni a potom už byl pevně spjat s Vrbnem pod Pradědem, kde trvale bydlel.

Své seznámení s Vrbnem popsal Zdeněk Jarmar takto: „Do Vrbna pod Pradědem jsem se poprvé vydal začátkem léta 1964 z Rýmařova na kole, abych si prohlédl město svého budoucího působení po čerstvém absolvování průmyslové školy. Samotné, do léta se probouzející město, mě svým půvabem okouzlilo a byl jsem rád svému rozhodnutí zde žít. V tu chvíli bych si nikdy nepomyslel, že po uplynutí 30 roků se s městem a jeho obyvateli natolik sžiji, že se stanu starostou.“

Aktivní senioři se ve Vrbně pod Pradědem schází na akcích univerzity třetího věku. Jan Gemela je pozval na exkurzi do světa včel, kvasinek, medu a alkoholu. 6. října 2022
VIDEO: Rozlévání medoviny je rituál pro fanoušky včel, kvasinek a alkoholu

Nastoupil do podniku Lisovny nových hmot, kde pracoval do poloviny roku 1990, tj. celých 26 let. Bylo to na různých postupných pozicích: konstruktér, mistr, vedoucí provozu, náměstek, ředitel závodu. V roce 1979 zahájil studium technické vysoké školy, promoval v roce 1985.

Po odchodu ze závodu Lisoven nových hmot v roce 1990 se dal na samostatnou výdělečnou činnost, která se postupně vykrystalizovala do formy daňového poradenství. Na podzim roku 1994 vstoupil do komunální politiky a následná dvě volební období vykonával funkci starosty města.

Bál jsem se tatíčka, vzpomínal Josef Somr na razítkovací scénu v Ostře sledovaných vlacích (na snímku s Jitkou Zelenohorskou)
Žert, vlaky, Hemingway a strach z tatíčka. Klíčové role a etapy Josefa Somra

Jako předseda Sdružení obcí Vrbenska byl jedním ze signatářů rámcové smlouvy o vzniku Euroregionu Praděd v červenci 1997. V rozvoji česko-polské spolupráce viděl budoucnost tohoto regionu, zasloužil se o navázání partnerství mezi Vrbnem a polským Glogówkem. V roce 2002 prosadil přenesení sídla euroregionu do Vrbna.