Budoucí kuchaři a kuchařky se v Bruntále těší z nových, modernizovaných učeben. Jsou vybaveny různými interaktivními prvky, které jim usnadní a zpestří výuku.

V přízemí hotelu Hvězda probíhá výcvik žáků spojený s vařením a obsluhováním hostů už řadu let. Aby byli žáci na ostrý gastronomický provoz ještě lépe připraveni jak po teoretické, tak po praktické stránce, k tomu jim má posloužit nové nejmodernější gastrocentrum. O jeho vybavení svědčí už jen to, že vzniklo díky více než devítimilionové evropské dotaci.

V bruntálské střední škole otevřou dnes ve 13 hodin další z krajských gastrocenter. Škola získala zázemí pro moderní výuku gastrooborů. Hotel a jeho první patro získaly moderní vybavení, nábytek a komunikační technologie. Studenti tak mohou teoretickou i praktickou přípravou simulovat reálnou praxi.

Cvičná kuchyň je plně vybavena, včetně klimatizace.

Cvičná jídelna odpovídá nejpřísnějším normám a je věrnou kopií reálného provozu. Jsou zde nerezové spotřebiče i hrnce. Součástí nové učebny je interaktivní tabule, na které žáci názorně vidí, jak se které jídlo připravuje. A jaké suroviny potřebují k vaření, pečení a smažení. Nový bar se může pochlubit supermoderním presovačem. Bar poslouží v hotelu Hvězda jako recepce a kavárna.

„Je třeba žákům vysvětlit, ze kterého masa se co chystá. Proto se na tabuli objevují informace například o vepřové kýtě, pečínce, panenské svíčkové nebo krkovičce," uvedl učitel odborného výcviku bruntálské školy Michal Durec.

Školy a nová gastrocentra

Seznam škol, kde vznikají krajská gastrocentra:Albrechtova střední škola, p. o., Český Těšín
Střední škola společného stravování Ostrava-Hrabůvka, p. o.
Střední škola gastronomie, oděvnictví a služeb Frýdek-Místek, p. o.
Střední škola hotelnictví a služeb VOŠ Opava, p. o.
Hotelová škola Frenštát pod Radhoštěm, p. o.
Střední odborná škola Bruntál, p. o.