Na Artifex se ve čtvrtek sjeli do Bruntálu zástupci sedmnácti škol z Moravskoslezského a Olomouckého kraje i regionální zaměstnavatelé z Bruntálska, aby pomohli zájemcům s výběrem jejich dalšího vzdělání a uplatnění.

Podle Milana Horny, ředitele Kontaktního pracoviště Úřadu práce ČR v Bruntále, který akci spolupořádá, je veletrh organizován především kvůli nedostatku technicky vzdělaných pracovníků.

„Stále více na úřadě zjišťujeme, že zaměstnavatelé potřebují technické profese, ne gymnazisty nebo pedagogické profese. Proto jsme letošní ročník směřovali ne jako prezentaci škol, ale jako prezentaci technických profesí, které jsou žádány na trhu práce,“ uvedl Milan Horna.

Podívat se po možném budoucím povolání přijeli i žáci ze základní školy Třemešná se svým učitelem Milanem Grossem. „Jezdíváme sem každý rok, protože to podle mě má smysl. Děti mohou vidět, jaká je v současné chvíli poptávka a nabídka technických oborů a podle toho se rozhodnout, co chtějí dál studovat. Navíc letošní deváťáci jsou většinově kluci, takže si myslím, že jim dnešek může pomoct,“ myslí si Gross.

Zlepšit propojení škol a zaměstnavatelů podpořil také starosta Bruntálu, Petr Rys.

„Můžeme zvednout informovanost žáků našich základních škol skrze výchovné poradkyně, které budou pravidelně chodit do místních firem, aby zjišťovaly, jaké perspektivní obory mohou žáci, když si zvolí technické vzdělání, potom vykonávat v našich bruntálských firmách,“ uvedl starosta Bruntálu Petr Rys.

Veletrh na podporu technického vzdělávání Artifex se v Bruntále pořádal již posedmé. Letos prezentovalo své technické studijní obory celkem sedmnáct škol, které představily dohromady třicet šest různých studijních oborů. Mezi nimi například obory jako autotronik, tiskař na polygrafických strojích nebo obor uměleckořemeslná stavba hudebních nástrojů.

Lukáš Nedomlel