„Začínám mít pocit, že jsem všemohoucí," nemohl uvěřit obvinění místostarosty města Břidličná Jana Opatrného provozovatel Hotelu Džbán v lázeňské Karlově Studánce Ludvík Zifčák. Obě strany sporu se shodnou jen na jediném: emočně vypjatá situace nastala v době povolebního vyjednávání o ovládnutí postu starosty, místostarosty, zastupitelů a radních, kteří mají být hybnou silou v Břidličné po následující čtyři roky.

Naposledy se den před komunálními volbami objevil hanlivý pamflet vylepený na panelových domech v sídlištích Jesenická a nad společenským domem. Starostu Bohumila Kamence viní neznámý pisatel ze zvýhodňování jeho syna, napadá manželku místostarosty Opatrného, šije též do rodiny Dušana Blažka ze Správy domů Břidličná a jeho manželky.

Pisatel neopomněl pošpinit všechno a všechny, kteří jsou jakkoliv spojeni s dosavadním vedením města.

Vše oznámí policistům

Komunální volby v Břidličné budou mít pravděpodobně nepříjemnou dohru. Starosta Bohumír Kamenec zvažuje podat trestní oznámení na neznámého pachatele. Ve městě se totiž těsně před volbami objevily letáky, které hanobily starostu, jeho rodinu i místostarostu Jana Opatrného a další zastupitele.

„Uvažuji o podání trestního oznámení na neznámého pachatele za urážku na cti mé i mé rodiny," potvrdil Deníku stávající starosta Bohumír Kamenec.

Mnohem otevřenější v pátrání po pachateli hanopisu byl místostarosta Břidličné Jan Opatrný. „Za vším podle našich informací stojí nezávislí kandidáti spojení s fotbalovým oddílem, který podporuje bývalý agent komunistické Státní bezpečnosti (StB) Ludvík Zifčák," citovala Opatrného zpráva agentury Studio STA.

Povolební vyjednávání o koalici v Břidličné bude podle místostarosty velmi komplikované a voliči prý mohou být nepříjemně překvapeni.

„Břidličnou mohou v následujícím čtyřletém volebním období ovládnout zastupitelé, kteří byli sice řádně zvoleni, ale mají spojitost s nedůvěryhodnými subjekty. Jeden ze zvolených zastupitelů je zároveň švagrem bývalého agenta StB Ludvíka Zifčáka," řekl pro STA Jan Opatrný. Podobná situace ve městě po volbách ještě nenastala.

„Nejsme na takové jednání zvyklí. Mrzí mě, že se někdo takto realizuje, a špiní všechny okolo," vyjádřil se starosta Kamenec.

Ani Krista prý neukřižoval

Ludvík Zifčák z Karlovy Studánky striktně odmítl, že by stál za zmíněným pamfletem.

„To už je opravdu zralé pro doktora Chocholouška. Dávám čestné slovo, že kdyby se někde objevila informace o tom, že jsem stál za smrtí Václava Havla, tak v tom nejedu, stejně tak jako že jsem nespáchal atentát na císaře pána a dokonce jsem ani neukřižoval Krista," reagoval na dotazy Deníku obyvatel Karlovy Studánky Ludvík Zifčák.

Sám je překvapen, jaký jde z jeho osoby strach. I pětadvacet let po listopadu 1989, kdy na Národní třídě sehrál mrtvého studenta Šmída.

„Jak vidíš, jde z mé osoby strach a tak se nyní ani nedivím, těm volebním vojenským a policejním manévrům v Karlové Studánce. Co kdyby to ten Zifčák tam vyhrál?! Ten Opatrný, ačkoli ho vůbec neznám, je totálně zralý na kazajku," dodal Zifčák.

Krajská policejní mluvčí Gabriela Holčáková se vyjádřila k obviněním, která padla pro změnu v souvislosti s konáním komunálních voleb v Karlově Studánce, kde starostka Radka Chudová vyškrtla ze seznamu voličů více, než dvacet osob.

„Policisté předmětného teritoria prověřují celkem tři podání v souvislosti s volbami. Do současnosti nebyly zjištěny informace, jež by nasvědčovaly spáchání trestného činu, nicméně prověřování pokračuje," uvedla Holčáková.