K dožití vysokého věku pogratulovala Břidličná svým občanům ve čtvrtek 23. června odpoledne. Pro oslavence město přichystalo posezení s občerstvením a zábavou v kulturním domě. Břidličná takto své jubilanty oslavuje druhým rokem.

Celou akci zahájila ve dvě hodiny místostarostka Břidličné Jana Jiřičná, která společně s dalšími zástupci města všem jubilantům popřála. Následně vystoupily děti z druhé třídy Základní školy Břidličná pod vedením Jarmily Gardoňové. Ty seniorům zazpívaly a zarecitovaly básničky.

O další zábavu se postaral Ivo Unčovský z Krnova, který seniorům hrál na klávesy. I když byla účast menší než u předchozích setkání, akce se podle vedení města vydařila. „Na to, kolik lidí se sešlo, se akce vyvedla," řekla místostarostka Břidličné Jana Jiřičná na fakt, že z 35 pozvaných, přišlo pouze okolo deseti jubilantů. Nízkou účast město vysvětlovalo hlavně vysokými teplotami.

Většina jubilantů se do Břidličné přistěhovala po druhé světové válce při osídlování pohraničí. „Přistěhovala jsem se do Břidličné z Hané, z Čechů pod Kosířem. Tam se mi líbilo nejvíce, ale tady jsem si také zvykla," svěřila se Drahomíra Paulovičová, která byla jednou z oslavenkyň. „Je tady nenahraditelné ovzduší a příroda," přidal se další oslavenec Milan Bahula.

Akce se koná každé tři měsíce pro občany ve věku 70, 75, 80 a 85 let. „Jubilanty starší 85 let potom zveme každý rok," uvedla Lenka Řepková, která má ve městě na starost evidenci obyvatelstva. „S pořádáním této akce jsme začali minulý rok," řekla Lenka Řepková. S nápadem společné oslavy přišel bývalý starosta města Bohumír Kamenec, který se nechal inspirovat podobnými akcemi v Rýmařově.

Dříve se každému jubilantovi gratulovalo zvlášť u něj doma a to se některým z nich nelíbilo, a tak došlo ke změně. „Myslím si, že to je takto lepší," uvedla Řepková. „Takto se tu o ně postaráme. Můžou si spolu popovídat a zatancovat si," uzavřela.

Radka Krčová