V rámci simulace obdržely krátce po poledni složky Integrovaného záchranného systému (IZS) hlášení o požáru v budově střední školy.

„Na místo se dostavila jednotka hasičů a policie. Ve všech prostorách školy proběhla evakuace studentů i dalších osob, které se zde nacházely. Do scénáře cvičení byly začleněny situace, které mohou nastat u skutečných zásahů," uvedla k námětu cvičení policejní mluvčí Ivana Křištofová.

.Evakuace studentů

Pravidelné nácviky evakuací podstupují studenti školy jedenkrát až dvakrát ročně. Nyní se do tohoto cvičení navíc zapojili také policisté a hasiči.

„Myslím, že část studentů už dopoledne něco tušila, protože došlo k malé úpravě jejich rozvrhu. Nikomu jsme ale oficiálně nic neříkali, aby se cvičení co nejvíc podobalo realitě. Když se po chodbách školy začal valit hustý dým, zavolali jsme tuto informaci složkám IZS a vyzvali jsme vyučující, aby studenti pod jejich dohledem v rámci evakuace vyšli ze školy ven. Seřazení studenti byli vyvedeni na naše dvě evakuační shromaždiště u školy. Ze školy bylo evakuováno kolem 140 osob," uvedla ředitelka střední školy Zuzana Urbanková.

V rámci zásahu pátrali hasiči, policisté a přivolaný psovod po jedné nezvěstné osobě. Ta měla údajně zůstat po evakuaci v některé z místností požárem zasažené budovy školy. Jednotky IZS prohledávaly šatny, kabinety, učebny a jednotlivé třídy, dokud se nepodařilo figuranta naleznout. Všichni studenti, kteří se sešli na evakuačních shromaždištích, byli zkontrolováni podle školní evidence a následně se mohli rozejít domů. Cvičení pro policisty ale pokračovalo dál.

.Bomba na WC

Druhá část zásahu se rozjela v okamžiku, kdy byl oznámen nález podezřelého předmětu ve škole. V koženém kufříku se skrýval nástražný výbušný systém. „Tato část akce již byla v režii policie. Zde nastoupili do akce policejní pyrotechnici z Olomouckého kraje a psovodi z Krajského ředitelství Policie Moravskoslezského kraje. Na místě probíhalo vyhodnocení situace a posouzení možnosti nasadit speciální techniku," popsala akci Křištofová.

Nebezpečný kufřík s bombou byl ukryt na pánských toaletách. Přivolaný pyrotechnik vynesl v ochranném obleku nebezpečný předmět ke vchodu budovy školy. Zde jej poté převzal a zlikvidoval jeden ze dvou speciálních robotů v České republice, který je určen na zneškodňování výbušných systémů.

.„Cílem cvičení bylo prověřit součinnost základních složek IZS a jejich vzájemnou komunikaci při zásahu. Stejně důležité bylo, že došlo k procvičení evakuace studentů a dalších osob z místa ohrožení. Šlo nám o ověření rychlosti evakuace a orientaci zasahujících složek ve stavebně složité budově. Naštěstí se jednalo pouze o cvičení. Přestože jsme na takový zásah připraveni, byla bych nerada, kdyby se taková akce měla odehrát i ve skutečnosti," uvedla Ivana Křištofová.

Společné cvičení jednotek IZS bylo ukončeno okolo patnácté hodiny.

Anna Dohnalová