Projekt nazvaný Protipovodňová opatřené pro obec Třemešná právě vstoupil do finále. Jeho součástí bylo vybudování bezdrátového obecního rozhlasu napojeného na centrální varovný systém.

Na základě zkušeností z tragických povodních v roce 1997 začala Třemešná hledat způsob jak včas vyzvat obyvatelstvo k evakuaci nebo dát občanům k dispozici data o srážkách a průtocích, aby se podle nich každý mohl sám rozhodnout, co může za dané situace udělat pro ochranu svého majetku.

„Nejedná se jen o samotný obecní rozhlas, ale pořídili jsme pro Třemešnou také meteostanici a hladinoměry. Tento projekt nám umožnil instalovat v obci monitorovací systém, který je propojený s celonárodním systémem ochrany proti povodním," uvedl starosta Třemešné Rostislav Kocián.

Včera se na obecním webu Třemešné objevila záložka Protipovodňová opatření obce-monitorování, která návštěvníka obecních stránek přesměruje na web hladiny.cz.

Pokud si zde mezi mnoha obcemi zapojenými do monitorovacího systému vybere Třemešnou, bude mít k dispozici informace o stavu hladiny potoka i úhrny srážek, které se aktualizují v šestihodinových intervalech. Výška hladiny potoka v katastru Třemešné se měří na dvou monitorovacích místech.

Pokud se někomu včera nechtělo za deště chodit k potoku Mušlov, aby se podíval na aktuální průtok, mohl například kolem poledne na internetu zjistit, že na jednom z měřících míst je výška hladiny 25 centimetrů, takže může být klidný, protože povodňová bdělost se zde začíná vyhlašovat až při 70 centimetrech. Také se dozví na minutu přesně, kdy byl tento stav naměřen, a kdy dojde k nejbližšímu dalšímu měření průtoku a srážek v Třemešné.

V našem regionu jsou na tento systém hladiny.cz napojeny například Rýmařov, Karlovice, Horní Loděnice a Krasov.

S protipovodňovou ochranou Třeměšné rovněž souvisí rekonstrukce a údržba břehů Mušlovského potoka, které patří různým vlastníkům, kteří jim ale poskytují velmi rozdílnou úroveň péče. O jeden břeh se starají Lesy ČR, zatímco o druhý Správa silnic Bruntál. Rozdíly mezi opevněním a údržbou břehů jsou často i pro laika patrné na první pohled.