Jak naivní lidé někdy jsou! I když neoplývají přemírou peněz, jsou schopni se nesmyslně zadlužit.

Čtyřicítce důvěřivců stačilo, aby je oslovila Libuše D. se žádostí o výpomoc. Pracovnice jedné ze sázkových kanceláří v Bruntále vymyslela způsob, jak se dostat ke statisícům, jen potřebovala „hejly", kteří by jí naletěli. Nakonec za to ale musela před soud.

Nízký příjem, hráčská závislost

Libuše D. se topila v dluzích. Měsíčně měla splácet na půjčkách deset tisíc korun, k tomu držela na střední škole syna, platila byt a musela se i živit. Náklady na živobytí vyšplhaly na dvacet tři tisíc korun měsíčně, přičemž její příjmy dosahovaly asi sedmi tisíc korun. K tomu měla velmi náročného koníčka ráda házela peníze do herních automatů. A byla to právě její záliba v „jednorukých banditech", co ji přivedlo až na lavici obžalovaných.

Půjčka za báchorky

Jako zástupkyně úvěrové společnosti přesvědčovala Libuše D. známé, aby uzavírali smlouvy o úvěru. Ona sama úvěr dostat nemohla, dlužila za předchozí půjčky.

Důvěřivce přesvědčila, aby si sjednali půjčky na svá jména a peníze aby jí dali, že je bude splácet i se svou půjčkou. Tvrdila, že potřebuje na nájem, opravu automobilu, na školu pro syna. Přitom se samozřejmě nechlubila, že už je velká dlužnice.

Peníze dodnes věřitelé neviděli a kdoví, zda ještě vůbeckdy uvidí. „Utratila je jednak z části při hře na hracích automatech, jednak peníze získané z později uzavíraných smluv o půjčce a úvěrové smlouvy použila zčásti na úhradu splátek půjček, úroků a poplatků u dříve uzavřených smluv o půjčce a splátek úvěrové smlouvy," uvedl v žalobě bruntálský státní zástupce Miroslav Kotrla.

Splácet škodu bude velmi těžké

Uhradit měla obžalovaná celkově přes dva miliony korun, avšak zaplatila pouze přes čtyři sta padesát tisíc korun. Dosud netrestaná žena si tak zadělala na pořádný problém. Bruntálský soud potrestal Libuši D. tříletým trestem ve věznici s dohledem, avšak s pětiletým podmíněným odkladem. Během pětileté zkušební lhůty by měla podle svých sil nahrazovat škodu oklamaným důvěřivcům.

Bude to ale těžké, když svým jednáním přišla o práci, dluží bližním milion a půl korun, ještě splácí vlastní půjčky, a k tomu musí také nějak živit sebe a syna.

„Odsouzená se vzdala práva na odvolání proti rozsudku," konstatovala po vyhlášení rozsudku soudkyně Vladimíra Kikerlová.