Vše začne 13. září od 18 hodin v kulturním domě v Úvalně, kdy se uskuteční folklorní večer, na kterém vystoupí české a polské amatérské folklorní soubory. Návštěvníci se mohou těšit na společnou večeři, hudbu a tanec.

Následující den 14. září v 10 hodin se bude konat mše svatá v kostele sv. Mikuláše, po níž bude následovat koncert duchovní hudby, na němž vystoupí sólistka Národního divadla moravskoslezského v Ostravě Erika Šporerová. Ve stejný den od 14 hodin je připraveno zábavné odpoledne v areálu Strážiště u Rozhledny Hanse Kudlicha, kde vystoupí amatérské i profesionální soubory.

Těšit se můžete na Dechový orchestr mladých Krnov, Bubenický orchestr Boris Opava, bluesovou kapelu Mothers Follow Chairs, Dětský cimbálový orchestr, ohňovou show Opole a ve večerních hodinách odstartuje oldies party. Dále budou přichystány atrakce a hry pro děti i dospělé a dobové stánky s krajovými specialitami.

Oslavy zakončí 15. září Rakouský den v Úvalně v areálu Strážiště, kde vystoupí kapela z Dolního Rakouska. Obě akce konané v areálu Strážiště se v případě nepříznivého počasí přemístí do místního kulturního domu.

Hans Kudlich, rodák z Úvalna, lékař a rakouský politik se zasloužil o osvobození sedláků díky podání návrhu na zrušení poddanství v Rakouském císařství. Základní kámen rozhledny, která je vybudována na jeho počest, byl položen 21. září 1912 a její stavba trvala přesně jeden rok. Rozhledna stojí ve výšce čtyřset metrů nad mořem a je vysoká dvaadvacet metrů.

Karolína Peřinová