Úvalenská fara svému původnímu účelu přestala sloužit v polovině devadesátých let minulého století, po úmrtí dosud posledního stálého kněze v obci, pátera Josefa Vlčka. A v obci přemýšleli, co s opuštěným domem.

„Nápad zřídit zde malou výstavku předmětů z dob našeho mládí nazvanou Socialistická domácnost se postupně rozvíjel a díky nadšení místních bobtnal až do dnešní velkorysé podoby," řekl o plánech s novou farou starosta Úvalna Radek Šimek.

Přineste exponáty

„Máme v plánu celý prázdný objekt bývalé fary kompletně zařídit v tomto retro stylu a vytvořit zde všechny pokoje obvyklé v každém bytu. Tedy retro muzeum s typickým obývacím pokojem, kuchyní, ložnicí, dětským pokojem i koupelnou," představil záměr Radek Šimek, podle kterého již má obec díky aktivním občanům dostatek exemplářů na uspořádání výstavky, ale ještě ne na vybavení celého domu.

„Vyzýváme občany, pokud mohou něčím přispět, ať už jsou to drobné dekorace, skleničky, či rozměrný nábytek nebo koberce, aby nás kontaktovali. V úvahu přichází všechny možnosti, darovat, levně prodat nebo zapůjčit. Když už to nic jiného občanům nepřinese, tak aspoň dobrý pocit, že jsou spoluúčastníky na tomto zajímavém projektu," dodal Šimek.

Interiér fary v podobě retro muzea s kompletně zařízenými pokoji z poválečných a budovatelských let budou moci návštěvníci poprvé zhlédnout při obecních slavnostech 16. června.

Už teď se po léta nevyužívané prostory postupně plní starými kredenci, křesly, otomany, postelemi, umývacími stoly, doplňky a archaickými elektrospotřebiči, které ve svých domácnostech posbírali samotní obyvatelé obce.

Historie fary

Samotná budova fary je nejstarší dochovanou obytnou stavbou v Úvalně.

Zajímavá je i historie této stavby, která je překvapivě majetkem obce, a nikoliv církve. Svému účelu přestala sloužit v polovině devadesátých let minulého století, po úmrtí dosud posledního stálého kněze v obci pátera Josefa Vlčka.

Podle archivních záznamů počátkem 18. století původní fara zcela vyhořela. V letech 1731 až 1740 usilovali Úvalenští o znovuobnovení fary, ale žádost byla zamítnuta. Šance se zvýšily, když byla úvalenská expozitura povýšena na lokální kuracii. Fara v dnešní podobě byla vystavěna na přelomu 18. a 19. století. Záznam z roku 1805 ji popisuje jako budovu s pěti místnostmi, ke které náležely čtyři zahrady.

Fara v majetku obce

Mezníkem v náboženském životě Úvalna se stal rok 1859, kdy byla zdejší kuracie povýšena na samostatnou farnost, zahrnující obec Úvalno a k ní připojený Branický dvůr, což je dnešní součást Úvalna u státní hranice s Polskem.

Na počátku 20. století se budova fary stala majetkem obce. Procházela řadou stavebních úprav. Rozsáhlou renovací prošel interiér v roce 1931, jak o tom vypovídá záznam ve farní kronice.

Poslední opravy

V roce 1994 dostala budova fary novou venkovní fasádu. Loni byl kolem postaven nový plot, položeno žulové dláždění a zhotovena nová brána jako replika té původní brány u kostela.

V uplynulých letech bylo několik návrhů, jak objekt využít například pro drobné podnikání nebo jako dům s pečovatelskou službou. Nepodařilo se ale sehnat dostatek financí. Při otevření retro muzea 16. června doplní Socialistickou domácnost vernisáž žáků ZUŠ, výstava na Rychtě i tradiční setkání rodáků a příznivců obce.

LADISLAV MARTIKÁN, FIDEL KUBA