Desítky rybářů z Krnovska a Bruntálska vyjížděly v minulých dnech k vodě, aby ulovili rybu na vánoční stůl. Několika šťastlivcům se to povedlo, ostatní jen vymrzli na chladném větru a dešti se sněhem.

Nejvíce z nadšenců mířilo k přehradě Slezská Harta. Tam to však letos se záběry nebylo nikterak valné.

„Letos bylo braní ryb zcela odlišné od let minulých. Ryby dva dny šly a pak jsme byli i čtrnáct dní bez záběru. Vinu na tom nese asi to spropadené upouštění vody. Nejspíš to dělají kvůli zisku z turbín,“ procedil skrze zuby promrzlý rybář Jiří Dadrlok.

I teď během svátků je v přehradě vody minimum. Na březích vznikly pláže v délce několika desítek metrů. Celkově klesla vodní hladina o více než dva metry ve sloupci.

„Sem tam nějaký záběr přijde. Rozhodně to nejsou moje poslední letošní ryby. Jako každý rok pojedu s kamarády k vodě i během silvestrovského dopoledne,“ konstatoval rybář z Krnova Milan Petříček.

I další vodní nádrže se těšily zájmu rybářů. „Nechtělo se mi stát na kapra ve frontě u obchoďáku, tak jsem přijel, abych si rybu chytl,“ řekl v klidu a s naprostou jistotou na břehu Pochně Mirek Štěpán z Opavy.

Ani jemu se však nedařilo během dne rybu ulovit. Sem tam nějakou rybu vytáhli nadšenci ve Městě Albrechticích na Celňáku. „Kapři moc neberou. Spíše štiky. Včera jsem chytl jednu malou, ale před několika dny jsem vytáhl osmdesátku,“ pronesl jeden z dvojice mladých kluků sedících u vody.