V horkém víkendovém počasí si mohli občané, chataři i návštěvníci v Dlouhé Stráni užít různého rozptýlení. Počasí nepřálo jen volejbalovému turnaji, ve kterém se během dne utkalo sedm týmů. „Na hraní volejbalu bylo strašné vedro," uvedla jedna z hráček Martina Gregorčíková. Se svým týmem ale vybojovala stříbrné medaile. „Hráli jsme na sluníčku i přes poledne, ve finále jsme už toho v posledním setu měli dost," dodala.

Brzy odpoledne se zábava z hřiště přesunula ke kostelu, kde starosta obce Jiří Perďoch oficiálně zahájil letošní dny obce. Z bohatého programu si vybral každý. Soutěživí návštěvníci si mohli změřit síly ve střelbě ze vzduchovky nebo v rybolovu.

Mezi oblíbené disciplíny patřil jako každý rok přechod rybníka po laně na čas. Více než rychlost závodníků zajímalo diváky, kdo do rybníka spadne. Pomyslným vítězem se tak pro diváky stal Tomáš Tarabáš, který v rybníce skončil jako jediný. „Říkal jsem to už vloni, ale letos jsem do toho šel už fakt naposledy," nechal se slyšet vykoupaný Tomáš Tarabáš.

Své síly si s ostatními změřil i v pití piva na čas. V něm už ale rozhodovala opravdu jen rychlost, vítěz své pivo vypil za méně než sedm vteřin.

Pobavili se ale i lidé bez soutěživého ducha. V kostele s příjemnou atmosférou si mohli zájemci poslechnout hudební vystoupení. Dobrodružnější zážitek obstaral mistr v práskání bičem Ladislav Šín. Z kousků, které se svým nástrojem předváděl, se lidem tajil dech a zaléhaly uši. Pořádnou pastvu pro oči pak s večerem představila ohňová šou a sklidila velkou chválu. „Nic podobného jsme tady ještě neviděli, děkujeme za zážitek," shrnul pocity většiny diváků místostarosta obce Miroslav Prchlík.

Zábava byla nachystaná i pro nejmenší. Kromě drobných soutěží mohly děti třeba jezdit na poníkovi nebo se vozit na kolotoči. Zkoušely si i střílet vzduchovkou nebo chodit po laně mimo rybník. Množství ozdobených dětí i dospělých svědčilo o tom, že lidé ocenili i možnost si nechat namalovat obličej nebo dát dočasné tetování.

Program večer u Slezské Harty zakončil ohňostroj. Zábava ale pokračovala až do brzkých ranních hodin se skupinou Mirabel, která hrála k tanci i poslechu.

Adéla Bilová