První kyvadlový autobus zapadl do závěje. Kola se mu v hlubokém sněhu na úzké silnici protáčela naprázdno. Uvízl a uvěznil za sebou další dva autobusy plné výletníků.

Cestující se rozhodli další osud tří autobusů vzít aktivně do svých rukou. Lidé, kteří se před pár minutami ještě neznali, projevili sportovního a týmového ducha. Začali spolupracovat, jako kdyby to měli secvičené. Skvělou náladu měli už na Hvězdě. Humor a optimismus je neopustil ani v krizové situaci, když sníh zastavil tři kyvadlové autobusy v polovině cesty na Ovčárnu. Nikomu nic nevyčítali. Jeseníky už jsou takové, že nikomu nic nedají zadarmo.

Šestice balonů pokořila Praděd. Vychutnejte si zasněžené Jeseníky z ptačí perspektivy.
VIDEO: Kouzlo na Pradědu. Vysílač zmizel za bílého dne, podívejte se

Po včerejší sněhové bouři meteorologové hlásili slunečnou neděli. Cestující věděli, že je na Pradědu a na hřebenech Jeseníků čeká bílá zimní pohádka. Slunce, mráz, spuštěné vleky a útulné restaurace. Počítali s tím, že si pořádně dají do těla na lyžích, snowboardech nebo pěší túrou. Vytlačit autobus ze závěje jim přišlo jako naprostá samozřejmost a menší rozcvička, než začnou ty skutečné zimní radovánky.

V kolektivu cestujících ze tří autobusů se v krizové situaci projevily vůdčí osobnosti s organizačním talentem. Každému bylo jasné, kdo má tlačit a kdo třeba odhazovat sníh, aby autobus nedrhnul podvozkem. Řidič přiznal, že po defektu dostal autobus na zadní nápravu náhradní pneumatiku, která není zrovna v ideálním stavu. Cestující jen chápavě přikyvovali, že tak to dnes bohužel chodí.

Zásahy hasičů v Moravskoslezském kraji, sobota 4. února 2023.
Sobota v kraji: tisíce domácností bez proudu, Bruntálsko zasáhla sněhová bouře

„Chápu, že autobusový dopravce se snaží šetřit i na pneumatikách. Žijeme v ekonomicky složité době. Na druhou stranu kde jinde než na jednosměrné silnici na Praděd, den po sněhové bouři, by měly mít kyvadlové autobusy perfektní pneumatiky a sněhové řetězy,“ diskutovali mezi sebou cestující, jako kdyby se znali odjakživa. Co chvíli někdo nechal kolovat placatku slivovice nebo si s ostatními udělali selfíčko u zapadlého autobusu na památku.

Po několika marných pokusech bohužel bylo jasné, že tlačením autobusu a odhazováním sněhu pod podvozkem k vyproštění nevede. Běžkaři už se loučili s ostatními, že ty zbývající tři kilometry na Ovčárnu raději pojedou bílou stopou místo autobusem. Řidiči autobusů běžkaře ujistili, že nemá cenu nasazovat běžky, když už každou chvilku musí dorazit pomoc z Ovčárny. Takové drobné nehody jsou na této trase každou chvíli. Na Ovčárně už dobře vědí, co v takové situaci mají dělat.

Lidé v sobotu 4. února 2023 ráno během cesty do Jeseníků čelili sněhové vánici.
VIDEO: Bílá tma a dobrodružná cesta do Jeseníků, lidé čelili sněhové vánici

Opravdu brzy dorazil silný stroj s radlicí na odklízení sněhu a se sněhovými řetězy nasazenými na masivních pneumatikách. Bez problémů odtáhl autobus až na Ovčárnu. Cestující toto dobrodružství brali sportovně. Nereptali, neřešili zpoždění, nehledali viníka, ale spíš byli vděční za nečekané rozptýlení a novou zkušenost. Když vysedli na Ovčárně a pokračovali na Praděd, zbývalo ještě vyřešit jednu záhadu. Jak je možné, že Deník zajistil zpravodajské pokrytí a vyslal redaktora k tak nepředvídatelné události?