Podrobnější informace šermíři zájemcům poskytnou 4. dubna od 18 hodin na setkání v krnovské knihovně. Tento týdenní pobyt na hradě v minulých letech pořádali šermíři jako letní tábor pro děti. Letos se jej mohou zúčastnit i dospělí. „Tato akce bude zaměřena tentokrát hlavně na dospělé, kteří si chtějí odpočinout od svých partnerů a dětí. Týden na hradě Helfštýn je vhodný hlavně pro ty, kteří mají zájem o středověk a historický šerm," řekl za pořadatele Zdeněk Chroboczek ze Společenství severských pánů.

„Všichni zájemci budou spát přímo na hradě. A protože se jedná o historicky laděný pobyt s nabídkou výuky šermu, je vhodné vzít si s sebou alespoň jednoduchý kostým. Ten nemusí být nijak honosný, může se jednat třeba o zajímavou tuniku, dlouhou košili nebo kutnu. Přece jen je to tábor zaměřený na historii a kostým by měl evokovat období, na které je akce zaměřená, tedy 12. až 14. století. Trocha znalostí historie je jistě také výhoda," řekl Zdeněk Chroboczek.

Společenství severských pánů existuje v Krnově již řadu let. Členové z řad dětí i dospělých na pravidelných schůzkách trénují historický šerm a připomínají rytířské tradice.

Zajímá v dnešní době ještě někoho šerm? „Když jsme loni začínali tréninky šermování s dětmi, tak to byla tak trochu sázka do loterie. Nebyli jsme se jistí koho v dnešní technické době bude zajímat středověk a vše kolem. Chodilo k nám zpočátku osm dětí a čtyři dospělí. Dnes máme dvacet dětí a osmnáct dospělých. Společné tréninky jsme dokonce museli rozdělit na dvě věkové kategorie," řekl Chroboczek.

Děti do 12 let trénují od 16 do 18 hodin a starší po nich. K tréninkům a nácviku šermířské choreografie pro vystoupení na veřejnosti se tito nadšenci schází v tělocvičně Kasino v Albrechtické ulici v Krnově.

Výčet všeho, co se šermířům loni povedlo, by vydal na malou knihu. „Spolupracujeme s Polským bratrstvem Sorontar, se společností tance s ohněm z Opole Mantikora a těší nás i spolupráce s rytířským bratrstvem Johanitů ze Solce. Uspořádali jsme několik škol šermu, veřejná vystoupení pro město Krnov a firmy Elfe a Erdrich, dětské dny, středověký tábor na hradě pro krnovské děti, na který přijeli jejich kamarádi až z Prahy.

Pomáhali jsme v Prudniku při organizování akce Brána do země Praděda, při sjezdu řeky Moravice na raftech, organizovali jsme i první setkání Přátel přírody ČR. Zahájili jsme projekt zaměřený na dětské oddělení nemocnice Krnov, kde sbíráme plastové uzávěry a získané finance ve spolupáci s paní primářkou Žaloudíkovou proměníme v potřebné věci pro děti. Tato akce stále probíhá.

Vytvořili jsme si vlastní nástěnný kalendář. Náš rok 2012 byl završil nádherný dopis od profesorky střední školy až z daleké Austrálie, která nás sleduje skoro celý rok a letos se chystá do Evropy. Chce se s námi seznámit a pobesedovat. Dařilo se nám také, když jsme oslovili firmy s prosbou o finanční podporu," shrnul spokojeně Zdeněk Chroboczek.

Letos projevil zájem o jejich šermířská vystoupení také krnovský odbor školství nebo Středisko volného času Méďa. V plánu jsou vystoupení ve Slezských Rudolticích i u Johanitů v polském Solci.

Anna Dohnalová