O tom, že jízda na kole je zdraví prospěšná, není pochyb. Cyklistika a zdraví se proto staly hlavními tématy letošního Dne mobility, zdraví a sociálních služeb, který se odehraje v Krnově ve čtvrtek 22. září od 10 do 17 hodin na Hlavním náměstí.

Zkuste elektrokolo

Akce upozorní například na to, že cyklistika je sice zdrojem zdraví a zábavy, ale občas také úrazů, takže bychom neměli podceňovat znalost dopravních předpisů ani správně seřízené kolo. Také veřejnost upozorní, že novým odvětvím cyklistiky se stávají elektrokola.

„Návštěvníci budou mít jedinečnou možnost si nejen prohlédnout, ale také otestovat jízdu elektrokola. Mohou si také nechat provést bezpečnostní prohlídku svého bicyklu. Na děti čeká dětský dopravní koutek s dopravními testy a kvízy," uvedla krnovská cyklokoordinátorka Jana Chylíková.

Na všechny návštěvníky čeká stánek s informacemi o cykloturistice na Krnovsku. „Dále vyhlásíme výsledky fotografické soutěže Kolem Krnovem a prostor také dostane obecně prospěšná společnost Kola pro Afriku, jež od dárců získává nepotřebná jízdní kola, ty opravuje a následně daruje dětem v Gambii, aby na nich mohly jezdit do školy," doplnila Jana Chylíková.

Důležitou součástí akce je prezentace poskytovatelů sociálních služeb, měření krevního tlaku a dalších hodnot, poradenství v oblastech zdravého životního stylu, stravování a závislosti na tabáku, ochutnávky zdravé výživy.

Pro svůj velký předloňský úspěch se do Krnova vrátí putovní výstava o nádorové prevenci Každý svého zdraví strůjcem. O doprovodný program v podobě soutěží pro děti se postarají studenti pedagogické a zdravotnické školy SPgŠ a SZŠ Krnov. Muziku opatří hudební soubory.

Program Týdne mobility v Krnově

>> Nový svět, úterý 20. září, 19 hodin
Snímek z festivalu Jeden svět. Stejně jako ve většině evropských metropolí, i estonskému Tallinnu vládnou auta. Změnit se to snažila skupina aktivistů, která ve městě svépomocí vyznačila cyklistické pruhy a přechody pro chodce. Jaký to mělo dopad na myšlení radnice? Místo: Coworking Krnov, Revoluční 45.

>> Na úřad bez auta!, středa 21. září
Zaměstnanci Městského úřadu Krnov podporují Den bez aut a dopraví se do práce pěšky, na kole, koloběžce, vlakem nebo využijí MHD. Místo: Městský úřad Krnov.

>> Den mobility, zdraví a sociálních služeb, čtvrtek 22. září, 10-17 hodin
Celodenní akce za přítomnosti poskytovatelů sociálních a zdravotních služeb na podporu nejen udržitelné mobility. Prezentace a možnost zapůjčení elektrokol, ochutnávky zdravé výživy, měření základních tělesných hodnot, soutěže pro děti, pódiová vystoupení, putovní výstava o nádorové prevenci Každý svého zdraví strůjcem, sbírka Kola pro Afriku. Místo: Hlavní náměstí Krnov.

>> Kola versus auta, čtvrtek 22. září, 19. hodin
Snímek z festivalu Jeden svět. Dokument sleduje, jak se pro řadu jedinců stala východiskem městská cyklistika a jak spolu se zvyšujícím se počtem cyklistů sílí po celém světě občanské iniciativy na její podporu. Místo: Coworking Krnov, Revoluční.

>> Křížem krážem republikou aneb 24 hodin ve vlaku, sobota 24. září
Devátý ročník celostátní železniční cestovatelské akce. Sestavte si vlastní tým, najezděte vlakem co nejvíce kilometrů a vyhrajte hodnotné ceny. Přihlášky a informace: www.krizemkrazem.net. Organizátor: skautský oddíl Krnovská trojka.