Opět se zapojila i bruntálská instituce a připravila program především pro děti. „Celý týden mají naši čtenáři možnost hlasovat ve fotografické soutěži s názvem Přistiženi při čtení. V úterý jsme měli tvořivé odpoledne, kdy se vyráběly podzimní dekorace,“ řekla bruntálská knihovnice Alena Visurová.

Ve středu pak děti malovaly na chodník. Celý týden probíhá i kvizová soutěž pro malé čtenáře. Zkouší děti z literárních znalostí a umění orientovat se v knihovně. Zábava je připravena i na dnešní odpoledne.

Čtenáři se budou učit vyrábět knihu. Tu pak budou moci popsat nějakým příběhem nebo poezií. Zítra je v plánu obalování knih. „Děti se budou učit zabalit si do obalu knihu, aby si vyzkoušely, jak je to pracné a aby si obalů na knihách vážily. Budou si pak umět zabalit i učebnice, což jejich maminky určitě uvítají,“ dodala Visurová.

Možnost půjčování knih v Bruntále funguje už od roku 1947 a od roku 1978 sídlí v budově na Brožíkově ulici. V současné době mají knihovnice ve své evidenci přibližně 2 700 čtenářů, přičemž sedm set z nich jsou děti.

Pod hlavičkou celostátní kampaně se koná řada akcí, které mají upozornit na knihovny jako instituce potřebné a důležité pro jednotlivce i společnost. Týden knihoven začíná celostátní akcí Velké říjnové společné čtení aneb Pocta Karlu Čapkovi, od jehož úmrtí uplyne koncem roku sedmdesát let.

V rýmařovské knihovně připravili v pondělí již zmíněné Velké říjnové společné čtení aneb Pocta Karlu Čapkovi. Ve středu proběhl den otevřených dveří a zájemci se mohli zdarma zaregistrovat.

Dnes je v 17 hodin na programu cestopisná beseda s názvem Idioti kolem světa.

(zup)