Odvážlivci a zanícení školáci hráli tuhle hru i během vyučování pod lavicí, jinak běžně o přestávkách. Tahle hra přetrvala generace, dnes se hraje dokonce celorepubliková soutěž v pIšQworkách.

Okresní kolo se uskutečnilo na sklonku školního roku v Bruntále na Petrinu. V turnaji v pIšQworkách excelovali žáci z Lichnova. První dvě místa patřila právě jejich týmům. Soutěže se účastnili hráči ze čtyř okresních základních škol.

Vítězný tým byl složený z Davida Byrtuse, Romana Kováče a Jana Kluse. Odnášeli si zajímavé ceny, mezi které patřila třeba permanentka do Wellness centra Bruntál. Dárky dostali všichni, kteří se umístili do čtvrtého místa. Rozdávaly se tak i hrníčky s logem pIšQworek, sešity, diáře nebo placky s obrázkem zubaté žáby.

V piškvorkách se proti sobě postavilo osm týmů, které se skládaly ze tří soutěžících. Účastnit se mohli žáci druhého stupně základních škol a nižší ročníky víceletých gymnázií. Kromě vítězných žáků z Lichnova se do soutěže přihlásila i družstva z krnovské školy Smetanův okruh a bruntálských škol Cihelní a Petrin.

Pro soutěžící bylo za hru největší odměnou uvolnění ze školy. „Do soutěže jsem se přihlásil hlavně proto, že jsem se chtěl ulít z vyučování. Nakonec mě to ale bavilo a užil jsem si to," řekl jeden z vítězů Roman Kováč. I proto soutěžící nevěnovali moc času přípravě. „Trénovali jsme jen ve vyučování, hlavně v hodinách matiky. Mimo školu vůbec," potvrdil další člen vítězného týmu David Byrtus.

Turnaje v pIšQworkách pro středoškoláky se konají už od roku 2008 a stále roste jejich popularita. Vloni se zúčastnilo 27 tisíc lidí. Na přání učitelů škol se proto uspořádala i soutěž pro žáky základních škol.

Všichni si soutěž užili, i když se v průběhu turnaje vyskytlo pár věcí, které organizátorům průběh zkomplikovaly. „Příště bychom uvítali pozdější zahájení. Spoj nám přijel jen deset minut předem a přišli jsme pozdě," uvedl vedoucí lichnovských týmů Lubomír Mičinský.

Soutěž organizuje občanské sdružení Student Cyber Games, ale celý proces předala do rukou středoškoláků. V Bruntále se uskutečnění ujal čerstvý maturant Ondřej Svoboda. Kromě náboru týmů a komunikace s vedením také celou soutěží účastníky provázel a předával ceny. „Pomáhal jsem s organizací turnaje už v minulých ročnících a baví mě to. Taky tím sbírám cenné zkušenosti," poznamenal Svoboda.

Adéla Bilová