Turistický oddíl Albrechtický puchýř úvodním výšlapem otevře již v sobotu novou naučnou stezku Dubí, podpořit jej přijedou i jejich krnovští kolegové a zvána je i veřejnost. Od nápadu ke kolaudaci nádherné vycházkové trasy uplynul pouhý rok, veškerou práci na úpravách provedli sami turisté a žáci místní základní školy.

„V listopadu 2010 napadlo náš turistický oddíl, zdejší lesní závod, vedení základní školy a pana Antonína Šišku, že by si stará vycházková trasa v okolí bývalého albrechtického zámku zasloužila opravit,“ zavzpomínal Josef Jiřík, předseda albrechtického turistického oddílu. A protože všichni hlavní iniciátoři jsou hlavně muži činu, dnes už se nápad změnil na realitu. Ze zanedbané vycházkové trasy se zrodila naučná stezka Dubí.

„Všechny manuální práce na úpravě stezky jsme zvládli sami, aktivně zde pracovalo kromě iniciátorů zhruba pětadvacet členů turistického oddílu, hodně nám pomohly i děti ze základní školy, hlavně při konečných terénních úpravách,“ pokračoval nad zdárně dokončeným dílem spokojený Jiřík.

Zrodila se do roka

Termín dokončení byl stanoven na podzim minulého roku. Tak se i stalo.

Kolaudační skupina ve složení Vítězslav Závodný a Milan Košulič za lesní závod, ředitel školy Karel Knapp, pan Antonín Šiška a Karel Handlíř s Josefem Jiříkem za tělovýchovnou jednotu, všichni hlavní iniciátoři, si celou trasu na začátku listopadu prošla a s uspokojením konstatovala, že dílo je schopné k účelovému využívání. Hned při kolaudaci si určili termín zahájení veřejného provozu a ustanovili správce. Na neomezenou dobu dostal na funkci dekret Antonín Šiška.

„Ještě zbývá dokončit obsah čtyř informačních tabulí s historickými údaji a zajímavostmi okolí. První bude obsahovat historii zámku a samotné stezky, druhá provede turisty pomocí textu a fotografií po okolních obcích,“ přiblížil Josef Jiřík. Třetí tabule bude věnována samotné obci Město Albrechtice a poslední nabídne výlety a zajímavosti v okolí. Všechny potřebné údaje i fotografie pro informační tabule už jen čekají na technické zpracování, tak, aby odolaly vlivům počasí.

Odpočívadlo někdo ukradl

Na trase nové stezky jsou malebná zastaveníčka s výhledy do holčovického údolí, na Město Albrechtice nebo na Hynčice. Najdete na ní nádhernou romantickou studánku, ale i místa pro odpočinek.

Dřevěný stylový stůl a lavice pro šest osob však neznámý zloděj v prosinci ukradl. Stál na začátku trasy a jeho cena byla dvanáct tisíc korun. Asi skončil na něčí zahradě.

„Mylně jsme se domnívali, že si lidé budou nové stezky společně užívat a chránit ji. Stůl a lavice nebyly ukotveny,“ posteskl si na závěr Jiřík. Přesto se iniciátoři nevzdali, odpočívadlo se vyrábí už nové, ale tentokrát pevné ukotvení v zemi znesnadní případným zlodějům práci.

Ukazatele i plánky budou k dispozici

Během sezony osadí ve městě turistické ukazatele, možná budou k dispozici i jednoduché plánky.

Ani účastníci slavnostního otevření se však ztratit nemohou. Krnovští turisté vyráží hromadně vlakem v 7.47 hodin z hlavního nádraží, přidat se může kdokoliv. Individuální dálkochodci se vydají po cestě směrem na Hynčice a u kapličky odbočí vpravo. Ti, co obec trochu znají, si cestu zpříjemní zkratkou na koupaliště, stezka pak začíná u bývalých statkových dílen. Zpět pak přímo za nosem, na konci trasy se totiž na obzoru ukáže Město Albrechtice jako na dlani.