V sobotu 10. září se kolona veteránů vydala z Moravskoslezského Kočova do Razové, kde se na břehu Slezské Harty potkalo letiště a přístav na jednom místě. Přestože předpověď počasí byla nejistá, někteří majitelé historických kabrioletů vyrazili bez plátěné střechy. Po cestě je překvapil silný liják, ve který přinesl dokonce i malé kroupy. „Vezeme měsíční miminko - nejmladšího účastníka Trofeo Niké 2022 - takže já jsem střechu preventivně nasadil. Někteří kolegové to ale riskli bez střechy. Viděl jsem v tom dešti jak dopadli chudáci z německé posádky. Byli mokří do poslední nitky, než se jim v tom slejváku podařilo natáhnout střechu,“ ohlédl se Michal Ratiborský za nečekanou průtrží, která potrápila fanoušky aut veteránů.

Trofeo Niké Jeseníky 2022 Andělská jízda pro Karla Lopraise.
VIDEO, FOTO: Andělská jízda pro Karla Lopraise vyrazila z Frenštátu do Jeseníků

Vůz Michala Ratiborského byl vyroben před 105 lety, takže ještě připomíná víc kočár než auto. Pojízdný muzejní exponát má na dřevěných kolech čerstvě navoskované loukotě a nalakované obruče, aby jim voda neublížila. Jde o opravdovou vzácnost, jakých se moc nedochovalo. Jen málokdo si vzpomene, že americké automobily Maxwell vyráběné v letech 1904 až 1925 byly přímým předchůdcem dnešních Chryslerů.

Vůz Hispano-Suiza proslavil TGM

„Mám slabost pro nejstarší vozy z počátků automobilismu, takže z letošní přehlídky aut veteránů Trofeo Niké považuji za nejzajímavější kousek Hispano-Suiza z roku 1921. Tohle konkrétní auto bylo vyrobené ve Francii, ale vyráběly se také u nás. Dokonce v limuzíně Škoda Hispano-Suiza jezdil prezident Masaryk, takže je zachycená na spoustě fotografií. Pár Hispanií se sice dochovalo do dnešní doby, ale jsou strašně drahé. Byly drahé a luxusní už ve své době, a jsou drahé dodnes. Drahé a krásné. Už jen ta soška letícího čápa, znak společnosti Hispano-Suiza, je obdivuhodná,“ upozornil Ratiborský na jeden z nejstarších a nejcennějších vozů přehlídky Trofeo Niké 2022.

Bunkr v Nových Heřminovech, kvůli kterému se v červnu 2022 rozpadlo zastupitelstvo obce.
Kvůli sporu o bunkr Nové Heřminovy nemají zastupitelstvo

Po první světové válce se automobilka Laurin & Klement spojila se silným strategickým partnerem, s plzeňskou Škodovkou. Zpočátku byly na vyrobených autech štítky Škoda i Laurin & Klement.  V květnu 1926 byl v Plzni vyroben první automobil jen s logem Škoda. Byla to právě licenční luxusní limuzína Škoda Hispano-Suiza. Cenou překonala dokonce i automobily Rolls-Royce. Limuzínu Škoda Hispano-Suiza zakoupila Kancelář prezidenta republiky za 280 000 korun. Prezident T.G. Masaryk jezdil Hispanií v letech 1926 až 1935.

Trofeo Niké pokračuje

V Razové se kromě aut veteránů představila také letadla a lodě, které podporují turistický ruch na Slezské Hartě. Fanouškům starých aut a motocyklů zazpíval Martin Maxa, který je jedním z ambasadorů akce. Program Trofeo Niké 2022 pokračuje v neděli 11. září programem ve Vrbně pod Pradědem a v Karlově Studánce. Závěrečné nedělní sváteční slovo bude mít Zbigniew Czendlik, charismatický kněz a další z ambasadorů Trofeo Niké. Celý letošní ročník je věnován vzpomínkám na Karla Lopraise, šestinásobného vítěze nejtěžší pouštní rallye Paris-Dakar. Přesně před rokem absolvoval Trofeo Niké se svými přáteli. Krátce na to  30. prosince 2021 se životní pouť Karla Lopraise uzavřela.