Pozdvižení vyvolávali vodní záchranáři v bruntálském wellness centru. Návštěvníci wellness centra na vlastní oči viděli, jak se vodní záchranáři pustili do záchrany mladíka z velkého bazénu. Naštěstí šlo jen o cvičení.

První trénink

Vodní záchranná služba Bruntál v sestavě Kristýna Štěpánová, Jan Lechner, Miloslav Střelec, Martin Novotný, Miroslav Prchlík a Radim Červenka skákala do bazénu bruntálského wellness centra při prvním letošním tréninku, zaměřeném na záchranu tonoucích osob.

Vodní záchranáři z Bruntálu střežili po celý loňský rok bezpečnost u Slezské Harty, ale také asistovali u kulturních a společenských akcí v regionu.

Dobrá parta táhne mladé

Práce vodních záchranářů je srovnatelná s činností záchranné služby, hasičů anebo i policistů, a pro mnohé je i velkým dobrodružstvím. Tak to vnímá rovněž sedmnáctiletá Kristýna Štěpánová, elévka týmu.

„Připojila jsem se k našemu sehranému týmu zejména proto, že mohu pomáhat lidem, kteří to potřebují. Ráda bych se záchranářství věnovala i do budoucna, ať už to bude u hasičů nebo záchranářů," vyznala se studentka bruntálské průmyslové školy.

Zkušenosti sbírala nejen o víkendu v bruntálském wellness centru, za sebou má už též výjezdy s rychlou záchrannou službou. „Zasahovali jsme u starší paní postižené infarktem. Museli jsme poskytnout první pomoc i my laici," vzpomínala Kristýna Štěpánová, které jsou rádci všichni její kolegové, především ale předseda vodních záchranářů Miloslav Střelec.

Zachránili pět lidí

V Místní skupině Vodní záchranné služby Českého červeného kříže Bruntál, vzniklé 1. dubna 2000, jsou vítáni noví členové. Stačí přijít každou sobotu od 8 do 10 hodin k záchranářskému výcviku ve wellness centru v Dukelské ulici v Bruntále.

Zájemci by si měli předem uvědomit, zda jsou ochotni pomáhat lidem a zachraňovat zdraví a životy bez nároku na odměnu, ve svém volném čase, navíc často s velkým vypětím fyzických i duševních sil.

„Za dobu naší působnosti na přehradě Slezská Harta zachránili naši členové před jistým utopením pět osob, z toho dvě malé děti. Zajišťovali jsme také neodkladnou rychlou pomoc v případě mozkové mrtvice starší osoby. Při Dnech města Bruntál jsme ošetřili osm osob, z toho tři případy jsme předali Záchranné službě Moravskoslezského kraje," bilancoval výsledky své místní záchranářské skupiny předseda Miloslav Střelec.

Všichni členové týmu absolvovali školení základní normy zdravotnických znalostí za podpory Márie Vlkové, ředitelky Oblastního spolku Českého červeného kříže v Bruntále. Většina členů úspěšně prošla výcvikem nutným pro řízení motorového člunu a obdržela k tomu průkaz Vůdce malého plavidla.

„Někteří členové jsou držiteli potápěčského průkazu a kvalifikace záchranář," podotkl předseda bruntálských vodních záchranářů Miloslav Střelec.

Hledají dobrovolníky

Tým se chlubí v posledních měsících úspěchy tří mladých členů, kteří získali průkaz pro řízení motorového člunu a kvalifikaci záchranáře. Jsou jimi Adam Matějka, Radim Červenka a Mirka Kroupová.

„Ceníme si jejich odhodlání, neboť mladých zájemců o naši atraktivní činnost je málo. Ačkoliv máme veškeré vybavení, je pro nás zajišťování služeb pro sezonu problematické a uvítáme dobrovolníky, kteří by se rádi přidali do našich řad. Více informací můžete získat na telefonu 602 738 749," vyzval Miloslav Střelec.

Bez podpory by to nešlo

Občanské sdružení působící pod Českým červeným křížem získává veškeré finance na provoz z vlastních prostředků a od sponzorů. Jedná se zejména o palivo do vodních člunů, pořízení a údržbu záchranářské výbavy a provoz záchranného vozidla.

Velkou položkou v rozpočtu jsou dosažení a zvyšování odborné kvalifikace jednotlivých členů. Bruntálští jsou vděční za sanitní vůz, který jim bezúplatně převedl Moravskoslezský kraj.

Za finanční pomoc děkují obcím Mikroregionu Slezská Harta, obzvláště městu Bruntálu a obcím Mezina, Roudno, Nová Pláň, Moravskoslezský Kočov, Andělská Hora. A velký dík patří rovněž sponzorům, kteří vodní záchranáře podporují.

„Budeme rádi za jakoukoliv částku nebo hmotnou pomoc, kterou se rozhodnete přispět na činnost vodní záchranné služby. Číslo účtu je 107-4137770207/0100," vyzval případné štědré dárce Miloslav Střelec.