Tomáš Holub získal druhé místo v krajské soutěži Číšník roku za studijní výsledky, číšnickou zkušenost a zručnost. Ocenili ho na jubilejním desátém ročníku Gastrofestivalu Ostrava. Gastrofestival pořádaly UNIHOST Ostrava a Ostravské výstavy spolu s Asociací hotelů a restaurací České republiky a dalšími partnery.

Tomáš Holub má bruntálskou střední odbornou školu dostudovanou. Vyučil se jako kuchař a číšník. Už během studia sklízel barmanské vavříny. „Největší úspěch jsem slavil v roce 2009 na Gastrofestivalu v Ostravě. Mezinárodní soutěž jsem tehdy vyhrál,“ řekl Tomáš Holub. Aby zvítězil, musel pokořit na padesát konkurentů. Výsledky se dostavily ve stejném roce i vloni také na soutěži Ahol Cup v Ostravě, kde Tomáš Holub obsadil třetí a druhé místo.

Nyní je Tomáš Holub ve druhém ročníku nástavbového studia, letos jej čeká maturita. Přes všechny barmanské kvality zůstává nesmírně skromný.
Po maturitě chce dál studovat „Člověk nikdy nesmí přeceňovat své síly, to by dobře nedopadlo,“ zamyslel se Tomáš Holub. Až získá maturitu, rád by to zkusil na některé z vyšších odborných škol, a i nadále by chtěl studovat gastronomii. Pokud by plán nevyšel, poohlídl by se po práci v nějakém lepším hotýlku.

„Chtěl bych se uplatnit jako barman, ale vím, že to není dneska jednoduché. Potřeboval bych ještě více praxe. Každý z míchaných nápojů, které jsem připravoval pro barmanské soutěže, byl originální, s dosud nezveřejněným receptem. I v tom je myslím moje síla,“ prohlásil úspěšný barman. Na gastrofestivalu exceloval s drinky nazvanými Rybízová bouře s příchutí kokosu a malibu, jehož složení prozradí v následujícím vydání týdeníku Region.

Základem úspěchu Tomáše Holuba bylo studium bruntálské střední odborné školy, kde rostl pod dozorem mistra Zbyňka Špičáka, Barmana roku 2009 a účastníka loňského mistrovství světa v barmanských dovednostech v Singapuru. K úspěchu pomáhala i mistrová Simona Fajkusová.

Po soutěžích jezdil Tomáš Holub spolu s mistry a spolužákem Jakubem Malíkem. „Chce to určitě hodně trénovat, aby byl člověk úspěšnějším, než ostatní. Barmanů je všude víc než dost,“ poznamenal k úspěchu na gastrofestivalu Holub.

Pořadatelem ostravského gastrofestivalu je UNIHOST, Sdružení podnikatelů v pohostinství, stravovacích a ubytovacích službách ČR. UNIHOST je dobrovolná a nezávislá zájmová organizace se sídlem v Ostravě Mariánských Horách. Sdružuje podnikatele v oblasti gastronomie a cestovního ruchu. Snahou sdružení je zvýšit kvalitu a úroveň gastronomie a rozvoj cestovního ruchu především v Moravskoslezském kraji.