Minulý týden mu na bruntálském zámku starosta Bruntálu Petr Rys předal významné ocenění, titul mistra turistiky. „Ocenění si moc vážím," uvedl Jaroslav Kalina.

Turistice se věnuje už od roku 1975, kdy si za víkend troufl i na stokilometrové trasy. Je členem Sportovního klubu zdravotně postižených turistů, který patří pod organizaci Klub českých turistů. Kalina patří do výkonnostní skupiny turistů a dříve se hodně věnoval i jízdě na kole.

Zkušeností má opravdu hodně. V roce 1986 se zúčastnil první etapové cykloturistiky, kterou pořádal Sportovní klub zdravotně postižených. Akce nazvaná Napříč Moravou podél řeky Moravy začala na Kralickém Snežníku u pramene Moravy a trasa končila až u jejího soutoku s Dunajem.

Mezi jeho úctyhodné úspěchy patří i to, že i přes své postižení dvakrát běžel maraton. Stal se tak jediným ze Sportovního klubu zdravotně postižených turistů, kdo maraton zaběhl. V poslední době se Kalina s kamarádem zúčastňuje i akcí mezi zdravými v Klubu českých turistů. „Jarda je velmi šikovný a navzdory svému postižení toho zvládl víc než leckterý zdravý člověk," poznamenal předseda Sportovního klubu František Dvouletý.

S kamarády z Klubu zdravotně postižených turistů jezdí na túry po celé republice i na Slovensko, kde byli naposledy. „Je lepší chodit než třeba sedět v hospodě," míní Kalina.

Předání ocenění se zúčastnili předsedové Sportovního klubu a Sekce zdravotně postižených turistů, ředitelka muzea v Bruntále a starosta Bruntálu Petr Rys. „Pan Kalina za třicet osm let absolvoval pro mě nepředstavitelný výkon, za který mu moc blahopřeji," řekl Rys.

Turistice se Kalina věnuje o víkendech, všední dny pracuje pro muzeum v Bruntále. Na příští dva roky má ještě smělý plán. Ke čtyřicátému výročí organizace turistiky zdravotně postižených chce jejich činnost přiblížit i ostatním.

Na zámku v Bruntále by rád uspořádal výstavu. Materiálu má hodně, kromě vzpomínek a pamětních listů i vlastní záběry z cest. „Slíbil jsem Jardovi, že pokud se to uskuteční, pomůžu mu. A doufám, že v tom nebudu sám," má jasno Dvouletý.

Adéla Bilová