„Tahové zkoušky jsou nejkomplexnější metodou pro zjištění stability stromu. V koruně stromu se instaluje zařízení, které umožňuje zatížit strom silou do 3200 kilogramů, což simuluje rychlost větru při vichřici. Dále jsou na stromě umístěna čidla, která jsou spolu s tahoměrem napojena na notebook. Čidla u země nám ukazují, jak moc se strom nakloní, a čidla na kmeni měří, jak kmen nápor snáší a zda nedochází ke zborcení dřeva,“ popisuje Dušan Martiník z odboru životního prostředí. Z naměřených údajů a při znalosti vlastností dřeva se následně vypočte skutečná odolnost stromu proti vyvrácení.

Na základě vyhodnocení měření získáme prognózu, z níž budeme vycházet v další péči o tyto stromy,“ dodává Dušan Martiník.

Zatím poslední přístrojová diagnostika vzrostlých stromů ve Smetanových sadech se uskutečnila v letech 2015 a 2016. Vyplynulo z ní, že tři stromy z celkem dvaadvaceti měřených jsou mírně rizikové. Byla proto u nich provedena opatření pro zvýšení bezpečnosti – takzvané sesazovací řezy.

Ilustrační foto
Letní slevy brzo skončí. Nejvyšší čas nakoupit uhlí, vědí domkaři
Fotbalisté SO Bruntál
Muru střídá u fotbalistů Bruntálu Zatloukal
Ilustrační foto.
Krnovská i bruntálská střední škola jsou v programu YES, I DO