Lyžování na sjezdovkách si mohou užít lidé od Vraclávku na Krnovsku až po Andělskou Horu, Vrbno pod Pradědem, Ludvíkov, Karlovu Studánku, Ovčárnu, Malou Morávku a Karlov pod Pradědem nebo Dolní Moravici.

Kdo si rád zajede, může využívat zimních areálů i přes kopec na Šumpersku. Proč ale jezdit k sousedům, když je bruntálský okres taktéž bohatý na ski areály rozličného typu. Na své si přijdou dospělí i děti, provozovatelé myslí i na to, aby bylo kde bezplatně zaparkovat, a na zázemí, kde se občerstvit a ohřát.

Kam vyrazit v Jeseníkách na lyže

Kdo se těšil na zimu v Jeseníkách a lyžařské sporty, může už být spokojený. Lyžařské areály nabízejí perfektně upravené sjezdovky, moderní vleky, ale i zázemí, včetně bezplatného parkování. Co je příjemné, ceny zůstávají stejné jako v loňské sezoně.

Každý z areálu se navíc snažil přinést letos něco nového. Samozřejmostí je bezplatné parkování, snad s výjimkou Ovčárny, kde například motoristé s osobními auty zaplatí 250 korun za den. V Malé Morávce se dá na jeden skipas jezdit v několika areálech, na Myšáku, na Kazmarce, ve Ski Karlov, na Kopřivné a na Avalanche v Dolní Moravici.

Všude je též možnost v poslední době značně oblíbeného večerního lyžování.

.

SKI AREÁL MYŠÁK, KARLOV POD PRADĚDEM:
V provozu je na Myšáku dvousedačková lanovka a dvě sjezdovky: modrá Family s 1100 metry nejdelší v Karlově a červená FIS. Dále je v provozu dětský vlek (poma) pro začínající sjezdaře se sjezdovkou Pod strání. Plně funguje i lyžařská školka s vlastním vlekem.

Přímo u spodní stanice lanovky je bezplatné parkoviště. Občerstvení v bufetu (teplá jídla i nápoje), jehož kapacita byla na podzim zdvojnásobena. Nejmenší návštěvníky areálu pravidelně potěší a vlastnoručně upečenými perníčky odmění maskot areálu – myška.

SKI KARLOV, KARLOV POD PRADĚDEM:
Po sněhové nadílce v uplynulých dnech Ski Karlov provozuje všechny tři hlavní areály – Karlov, Klobouk a Čerťák. Sněhová pokrývka s technickým a nově i přírodním sněhem přesahuje půl metru, všechny sjezdovky jsou denně strojově upravovány.

Ski Karlov má v součtu na devět kilometrů sjezdových tratí. Ceny jízdného na lanovky a vleky se od loňska nezměnily, tříhodinový skipas stojí pro dospělého 350, pro dítě 250 korun, celodenní skipas pak 450, respektive 350 korun.

Ve všech areálech Ski Karlov je samozřejmostí parkování zdarma na parkovištích s velkou kapacitou hned u lanovek. Lyžaři si také mohou vybrat různé kategorie občerstvení, od skibarů ve všech areálech po restaurace Zátiší na Klobouku a U Ježka u Karlovského expresu.

Ski Karlov dále nabízí největší osvětlený areál v regionu, kde u lanovky Karlovský express probíhá každodenní večerní lyžování.

V centrálním areálu Karlov je v provozu čtyřsedačková lanovka Karlovský express s přepravní kapacitou 2800 osob za hodinu. Letos je nově jako jediná v Jeseníkách vybavena bublinou, tedy odklápěcím plastovým krytem chránícím lyžaře před nepříznivým počasím. Dále je v provozu vlek s kapacitou 730 osob za hodinu a pojízdný pás lyžařské školky a dětského parku.

V areálu Klobouk, nejvyšším lyžařském místě v Karlově, vyveze lyžaře dvousedačková lanovka s kapacitou 1800 osob za hodinu na sjezdovky závodní červenou a černou, takzvaný pařezák. Tato nejtěžší sjezdovka v Karlově získala v loňském roce mezinárodní homologaci pro závody FIS, ty se zde letos také budou konat.

V areálu Čerťák v šest kilometrů vzdáleném Horním Václavově jsou v provozu čtyřsedačková lanovka s kapacitou 2400 osob za hodinu a široké sjezdovky pro rodiny i náročnější lyžaře.

TURISTICKÉ CENTRUM PAWLIN, KARLOV POD PRADĚDEM:
Další z areálů, které nabízejí pět vleků, délka sjezdovek se pohybuje mezi 500 až 800 metry. Areál není v jednotném odbavovacím systému. Za jednu jízdu lyžaři zaplatí 10 až 25 korun podle délky vleku, půldenní permanentka vyjde na 250 korun pro dospělé a na 200 korun pro děti.

Denní permanentka vychází o sto korun dráž. Možné je také bodové jízdné podle délky vleku a individuální slevy pro lyžařské kurzy. Občerstvení je zajištěno tak, jako služby lyžařské školy a půjčovny lyží a snowboardů.

KOPŘIVNÁ, MALÁ MORÁVKA:
Na Kopřivné v Malé Morávce mají novou dětskou arénu a snowtubing, bufet a bar u sjezdovky se dočkaly zateplení a modernizace interiérů. Provozovatelé posílili umělé zasněžování a pořídili nová sněžná děla. V příštím roce otevřou novou červenou sjezdovku, což posílí kapacitu o 1200 osob.

Ski areál Kopřivná je provozovatelem sjezdovky s délkou trati 1350 metrů a též nejnovější čtyřsedačkové lanovky. Sjezdovka nabízí několik bezpečných terénních překážek pro zábavu. Co se týká cen, ty jsou stejné, jako jinde ve Ski centru Malá Morávka – Karlov.

SKI KAZMARKA, MALÁ MORÁVKA:
Ski Kazmarka je letošní sezonu součástí Ski centra Malá Morávka – Karlov, takže i tam koupený skipas platí v dalších areálech v okolí. Chata Kazmarka s kapacitou 76 osob je častým cílem škol v přírodě i lyžařských kurzů a vyjet lze z chaty přímo na sjezdovku obtížnosti červená. Součástí ski areálu Kazmarka je lyžařská škola.

SKIAREÁL AVALANCHE, DOLNÍ MORAVICE:
Také na Avalanche najdou rekreanti lyžařskou školu a půjčovnu zimního vybavení. Provozovatel slibuje novu restauraci, bazén, saunu a venkovní vířivku přímo u horní stanice lanové dráhy. Zimní areál s pěti upravovanými sjezdovkami a snowboard parkem disponuje moderní čtyřsedačkovou lanovou dráhou a čtyřmi lyžařskými vleky.

Vlek Vydra měří 450 metrů, Remíz 240 metrů, Snowpark vlek 200 metrů a Dětský vlek 150 metrů. Parkování u areálu je bezplatné.

ANNABERG, ANDĚLSKÁ HORA:
Děti do osmi let lyžují na Annabergu zdarma, bez poplatku je také velkokapacitní parkoviště. Novinkou v ceníku je permanentka na 90 minut za 160 korun. Společný skipas je s lyžařským areálem ve Vrbně pod Pradědem. Annaberg chystá řadu zajímavých akcí a závodů pro veřejnost, pro děti od 5 do 12 let se koná vždy v neděli Annabergský lyžáček.

K dispozici je též snowpark. Středisko obsluhuje dvoukotvý 750 metrů dlouhý vlek, který vyváží lyžaře na tři osmisetmetrové sjezdovky. Nechybí jednodušší boxy ani dvanáctimetrový rail pro zkušené.

SKI ARENA, VRBNO POD PRADĚDEM:
Zbrusu novou bobovou dráhu zprovoznili v letošní sezoně ve vrbenské Ski Areně. Bobová dráha v Žižkově ulici funguje stejně jako vlek po celý den. V případě sněžení a námrazy je ale bobová dráha mimo provoz. Sjezdovka ve Vrbně pod Pradědem měří 1600 metrů.

V nabídce jsou dětský vlek, lyžařský pás, lyžařská i snowboardová škola pro děti i dospělé, půjčovna lyží a snowboardů a parkovat je možné bezplatně přímo u areálu.

SKIAREÁL SEDLÁŘ, KARLOVA STUDÁNKA:
Skiareál Karlova Studánka se nachází v dolní části obce na levém svahu ve směru na Vrbno pod Pradědem v blízkosti tenisových kurtů. Sjezdovka je denně strojově upravována rolbou a je uměle zasněžována. Skiareál nabízí denně večerní lyžování na osvětlené sjezdovce. Občerstvení je zajištěno přímo v areálu.

Půjčovna lyžařského vybavení a skiservis jsou vzdáleny zhruba kilometr od skiareálu. Vlek je vzdálen od dolního parkoviště 120 metrů. Délka sjezdovky je 540 metrů, náročnost modrá.

SPORT CENTRUM FIGURA, OVČÁRNA:
Velkou smůlu má provozovatel vleků na Ovčárně pod Pradědem. Kvůli nařízením ochranářů se nemohou vleky spustit, dokud nenapadne potřebná vrstva sněhu. Vleky leží v přísně chráněném území Národní přírodní rezervace Praděd, a pokud neleží na svazích padesát až osmdesát centimetrů sněhu, spustit vleky ochranáři zakazují.

Lokalita je tedy momentálně vyhledávána spíše vyznavači bílé stopy: upravovány denně jsou trasy na Švýcárnu i na Praděd. V minulém týdnu byl v provozu jen dvojvlek u sjezdovky B1 a vleky na Malém a Velkém Václaváku.

SKI AREÁL VRACLÁVEK:
Sjezdovka Vraclávek, nacházející se patnáct kilometrů od Krnova směrem na Město Albrechtice v malé obci Vraclávek – Hošťálkovy, je plně v provozu. V letošní sezoně představili hned několik novinek. Nově rozšířené parkoviště je zdarma a on-line webkamery snímají sjezdovku a okolí (www.vlek-vraclavek.cz).

Ski areál je otevřen každý den od 9 do 17 hodin a otevřeno je i večer od 18 do 21 hodin od úterý do soboty. Lyžaře vyveze klasický vlek s pomou. Svah je dlouhý 550 metrů a nachází se v nadmořské výšce 500 až 630 metrů. Celodenní jízdenka pro dospělé vychází na 300 korun, pro děti do čtrnácti let na 250 korun.

Rodiny mají desetiprocentní slevu, takže v případě dvou dospělých a jednoho dítěte jízdenka vychází na 765 korun. Je možné si vybírat i z jízdenek dvou- tří- nebo čtyřhodinových, kde cena roste podle doby lyžování. Pro velké zimní nadšence jsou k zakoupení i lístky dvoudenní nebo pětidenní, které jsou cenově zvýhodněné. Další možností jsou bodové jízdenky, kdy jedna jízda stojí patnáct korun.

ŠELENBURK, KRNOV:
Na Šelenburku se letos nelyžuje. Tradiční krnovská sjezdovka se potýká s provozními problémy. Základem umělého zasněžování je dostatečný přísun vody pro výrobu technického sněhu. Kvůli technickým problémům si v letošní sezoně návštěvníci na svahu u Cvilína nezalyžují.

Karel Janeček, Jana Smékalová

Ilustrační foto.

Za příznivého počasí a dostatku sněhu mají běžkaři v Jeseníkách na výběr stovky kilometrů běžeckých tras v nejvyšších vrcholových partiích, ale i v podhůři. Jedinečnou je hřebenová trasa z Červenohorského sedla na Švýcárnu, Ovčárnu a pak dále na Skřítek nebo sjet do Karlova pod Pradědem.

Náročná trasa s převýšením z Červenohorského sedla na Ovčárnu měří dvanáct kilometrů, na Skřítek je to pak dalších patnáct kilometrů. Nejfrekventovanější je úsek mezi Ovčárnou a Švýcárnou, tato devítikilometrová trasa je také nejoblíbenější, jde o jedno z prvních míst, kde se v Jeseníkách lyžuje, když napadne sníh.

Ovčárna a Švýcárna jsou křižovatky, odkud se mohou běžkaři vydat po několika dalších trasách. Milovníci běžeckých stop jsou ale závislí na přírodním sněhu, právě jeho nedostatek zatím bránil vyjet na trasy. Jakmile je sněhu dostatek, běžkaři mají skvělé svezení nejen na hřebenech Jeseníků, ale i na dalších níže položených místech v okolí Rýmařova, Vrbna či Bruntálu.

Tratě pro běžkaře

Ovčárna – Praděd – 4 km: Trasa se stoupáním z 1300 m na horu Praděd 1492 m.
Ovčárna – Švýcarna – 9km: Méně náročná trasa s max. převýšením 126 m, strojově upraveno.
Ovčárna – Švýcárna – Červenohorské sedlo – 12 km: Náročná trasa délkou a převýšením.
Ovčárna – Petrovy Kameny – Jelení studánka – Skřítek – 15 km: Náročná trasa délkou a převýšením po hřebenech. Za příznivého počasí nádherný rozhled.

Lyžařské běžecké trasy Malá Morávka - Karlov pod Pradědem - stav k 6. 1. 2015

Karlov – Mravencovka – Alfrédka (přes Malý kotel nebo po zelené) – Ztracené Kameny – Skřítek – Žlutý potok – Zelené kameny (28 km, strojně upraveno)
Vodárna Karlov nebo Nad Karlovem – Mravencovka – Nová Ves – Karlov (13 km, strojně upraveno)
Karlov Polesí – Pod Vápennou – Kopřivná – Kapitánská – Hvězda – Ranná – Malá Morávka (23 km, strojně upraveno (Úsek Hvězda – Ranná – Malá Morávka – sjízdné, neupraveno))
Fit okruh Karlov (tábořiště) (3 km, strojně upraveno)
Železniční stanice Rudná pod Pradědem – Ranná (3 km, sjízdné, neupraveno)
Okruh kolem Ostružné (Alfrédka) (6 km, strojně upraveno)
Alfrédka – Anenská huť (4 km, strojně upraveno)
Poznámka: Délka tratí celkem – 80 km: Tratě upravené rolbou jsou ve formě 1 stopa + bruslení.

Dalibor Otáhal