Ochutnávat a hodnotit masové i mléčné dobroty, biopotraviny a dokonce i alkoholické nápoje byla milé povinnost devítičlenné odborná poroty, která zasedla v tělocvičně Střední školy zemědělství a služeb v Městě Albrechticích.

Čtyřicet tři statečných

Letošní ročník soutěže libých vůní, chutí a kulinářských variací odstartovalo již v červnu příjímání přihlášek. Uplynulý týden se na škole začaly scházet přihlášené vzorky potravin. Hlavní část soutěže vypukla v pátek 23. října, kdy nad dobrotami zasedla odborná komise hodnotitelů v čele s předsedou Josefem Jandáskem, vývojovým potravinářským technologem. Pozvání na tuto ojedinělou událost přijal i Libor Lenčo, vedoucí odboru školství, mládeže a sportu.

Do celé soutěže se přihlásilo celkem čtyřicet tři výrobků z celého moravskoslezského kraje. Gurmánské jazýčky znalců ochutnávaly a hodnotily pekařské i cukrářské výrobky, studenou kuchyni, alko i nealko nápoje, masné výrobky a dokonce i ovoce a zeleninu. Hodnotilo se podle několika kritérií. Důležitá byla nejen chuť, ale také vzhled, vůně, originalita výrobku, použitý materiál, způsob výroby a také celá obalová technika. Bodovalo se na škále od nuly, která znamenala propadák, až po absolutní desetibodovou špičku.

Výsledky? Ještě si musejí počkat

Zdejší region produkuje také úspěšné biopotraviny. Jaké? Podívejte se zde.

„Hlavní podmínkou soutěže byla účast fyzické nebo právnické osoby, která vyrábí potravinářské výrobky ze sta procent na území Moravskoslezského kraje,“ prozradila zástupkyně ředitele Střední zemědělské školy Andrea Černá.

„Výsledky nebudou oproti loňskému roku vyhlašovány v ten samý den ale oficiální verdikt padne až 27. října,“ informoval předseda komise Josef Jandásek. Vítězové v jednotlivých kategoriích obdrží finanční částku pěti tisíc korun. Vítěz celé soutěže a držitel ocenění Potravinářský výrobek Moravskoslezského kraje 2009 bude obdarován finanční částkou ve výši dvaceti tisíc korun.