Tehdy hrabě Ferdinand von Arco z Hošťálkov bojoval proti Británii jako velitel německé ponorky. Jaký asi tyto vzácné barokní varhany měly zvuk? To se dozví návštěvníci koncertu, který se na zámku Hošťálkovy uskuteční v sobotu 4. 12. od 15 hodin.

Smrk stříbrný na krnovském náměstí už deset let plní funkci vánočního stromu. Chřadne, a opadává mu jehličí. Vánoce 2021 jsou jeho poslední.
Vánoční strom Krnova je prý vypelichané koště, starosta se ohradil proti

„Chtělo by to varhanní koncert, nemyslíte? Pět let skvělé práce restaurátorů Kánský - Brachtl si zaslouží zúročit předvedením veřejnosti v plné kráse zvuku barokního unikátu z dílny Staudingerů z Andělské Hory!,“ zvou organizátoři na Adventní koncert do Hošťálkov s tím, že vstupné je dobrovolné.

Kromě Jana Krátkého, který je specialista na barokní varhany, v programu vystoupí také Krnovský chrámový sbor pod vedením Jana Mičky.

Varhany opravila firma z Krásných Louček

Od roku 2015 je vlastníkem zámku spolek Renesance. Hošťálkovský zámek se v soukromých rukou daleko víc otevřel veřejnosti, něž když byl majitelem stát. Probíhají zde komentované prohlídky a řada akcí pro veřejnost, například odborné semináře nebo promítání filmů formou kina.

Pedagog, výtvarník a zakladatel soukromé Základní umělecké školy ZUŠ s.r.o. převzal ocenění jako osobnost roku 2015 za přínos kultuře Krnova.
Odešla významná osobnost Krnova, pedagog Drahomír Malovaný

Průvodkyně Andrea Šírová a Ľubica Mezerová v zámecké kapli vždy upozornily návštěvníky, jak už pokročila generálka varhan. Restaurování prováděla firma Kánský – Brachtl z Krásných Louček, která to má do Hošťálkov pár kilometrů. Pro místní varhanáře, kteří se specializují na historické varhany, je zámecký nástroj z Hošťálkov vlastně vizitka, takže si na všem dali obzvlášť záležet. Kromě majitele zámku také ministerstvo kultury finančně podpořilo renovaci zámeckých varhan.

Staudingerova dílna z Andělské Hory

Tento nástroj bude lákadlem nejen pro milovníky hudby, ale také pro znalce varhanářství, protože jejich autorem je rodina Staudingerů. Před 300 lety byli Staudingerovi legendou v oboru varhanářství. Staudingerova dílna z malé obce Andělská Hora na Bruntálsku si totiž troufla i na stavbu obrovských barokních nástrojů pro katedrály. Nástroje a úspěchy Staudingerů inspirovaly zakladatele krnovského varhanářství Franze Riegera.

Hlošina úzkolistá na krnovském náměstí nevydržela nápor sněhu. Prosinec 2021.
Hlošinu v centru Krnova zlomil sníh, proč ale musely jít pryč i další stromy

Varhany pro zámek Hošťálkovy pochází z 18. století, takže musely být nejen funkční, ale také bohatě zdobené. Skříň je plná dřevořezeb a na kruchtě kolem píšťal se to hemží andělíčky. Vychází spíš z konceptu velkých barokních nástrojů, než z menších varhan, jaké tehdy běžně hrávaly v kaplích. Při průzkumu se například ukázalo, že měchy původně varhany měly na opačné straně, a také že vstup na kůr byl řešen úplně jinak než dnes. Sílu historického okamžiku, kdy poprvé v životě uslyšíme hlas hošťálkovských varhan, i celkový zážitek z koncertu, si vychutná jen ten, kdo si s sebou vezme do Hošťálkov teplé oblečení, deku a nejlépe i podložku pro sezení na tvrdých kostelních lavicích.