Po loňském prvním zkušebním ročníku opět spojili síly pořadatelé ze sdružení Světelská Pohoda, obecní úřad a vinaři z Tupes a Zlechova u Uherského Hradiště. Není to náhoda, protože lidé z tohoto regionu mají ve Světlé Hoře a okolních jesenických vesničkách chalupy.

„Ve Světlé Hoře vinohrady nemáme, ale máme kamarády, kteří nám pomůžou dovézt tady ten skvělý mok. V roce, kdy oslavujeme 750. výročí založení, jsme to letos po loňských zkušenostech udělali ve velkém a naostro a líbí se nám to," řekl starosta Světlé Hory Václav Vojtíšek.

„Vloni jsme udělali takovou menší ochutnávečku a mělo to veliký úspěch. S děvčaty se nám dobře spolupracuje, takže jsme to udělali letos ještě ve větším. Doufám, že víno bude stačit, jinak samozřejmě mám ještě nějakou rezervu na chatě," doplnil starostu vinař Antonín Dudešek z Tupes.

„Tato akce vznikla vlastně z iniciativy vinařů z Tupes. Je to taky proto, že místní kraj se jim zalíbil a nám místním, všemi těmi vinařskými tradicemi nepolíbenými, chtěli přiblížit, čím se tam dole baví," sdělila jedna z organizátorek koštu vín Monika Vilímcová.

Na Koštu vín ve Světlé Hoře mohli milovníci vína ochutnat a porovnat sto sedm vzorků vín z dvou set čtrnácti lahví. Tupesy a Zlechov sice leží na samém okraji jihomoravské vinařské oblasti, ale všichni se shodli na tom, že vína, která odtud pocházejí, jsou vynikající.

Ladislav Olejníček