Jeho organizaci má na starosti skautský okres Bruntál. Závod se koná ve Zlatokopeckém skanzenu. Na Divoký západ bude situována také legenda celého závodu. Chystá se na něj minimálně 150 skautů a skautek z celého Moravskoslezského kraje,“ uvedla za organizátory Bára Trojak.

Jednou za dva roky závodí skauti a skautky ze všech krajů České republiky, aby porovnali své schopnosti, dovednosti a znalosti v široké škále disciplín. Říká se tomu Svojsíkův závod. Je určen pro skauty a skautky ve věku 11 až 16 let. Je vyvrcholením postupové soutěže čtyř až osmičlenných skautských družin. Probíhá na třech úrovních – základní, krajské a celostátní. Vítězná skupina krajského kola postoupí do finále závodu – celorepublikového klání o nejschopnější skautskou družinu, které se bude konat v září v Chrastu u Chrudimi.

„Cílem Svojsíkova závodu však není jen změření sil zúčastněných družin, ale hlavně podpora jejich fungování, spolupráce, setkávání skautek a skautů v regionu i v rámci Česka, obohacení oddílových programů o nové aktivity a využití skautských dovedností v simulovaných životních situacích,“ doplnila k tradici Svojsíkova závodu Bára Trojak.

Školáci z Rudné pod Pradědem si připravili kostýmy a scénky, aby se všichni společně přenesli do období, kdy na bruntálskému zámku působili velmistři řádu německých rytířů.
Bruntálským zámkem provázely děti z Rudné