Nevěsta pochází z Bohušova, ženich ze středoamerické Kostariky, takže ve vagonech a na nádržích se čeština mísila se španělštinou. Novomanželé se poznali v nemocnici, kde oba pracují jako lékaři.

„Už jsme v minulosti několikrát vezli svatebčany párou, ale toto je poprvé, kdy někdo nechal vypravit speciální svatební vlak. Celý parní vlak se vším všudy. I s personálem. Ty předchozí svatby si při běžné turistické parní jízdě rezervovaly pár míst, vagon nebo třeba jídelní vůz, ale speciální svatební vlak s muzikou a hostinou jsme měli na Osoblažce poprvé,“ komentoval radostnou událost David Chovančík ze Slezských zemských drah.

A hned přidal pár veselých svatebních historek. Třeba jaké šmouhy zanechávají saze z romantické parní lokomotivy na romantických bělostných šatech nevěsty, nebo praktické rady, jak tomu lze zabránit volbou vhodného vagonu se zavíratelnými okénky. Nebo převlékáním.

Leden 2023: Na Osoblažku se vrátila lokomotiva 705 913-2 a vůz Balm. Zkušební jízdy můžou začít. Konečně! Tak komentují tyto fotografie fanoušci Osoblažky.
Na úzkokolejku Osoblažku se vrátila opravená lokomotiva

Letos to bude už 19. sezona parních jízd na Osoblažce. Před dvěma desetiletími vítal první úzkorozchodnou parní lokomotivu na Osoblažsku tehdejší starosta Bohušova Robert Schaffartzik. Od počátku věřil, že parní jízdy na úzkokolejce mají potenciál přilákat turisty z blízka i z daleka. Plánoval jak získat a opravit nádraží kolem úzkokolejky. Pro fanoušky úzkokolejky Osoblažky už Schaffartzik navždy bude patřit mezi „otce zakladatele“ novodobé parní éry.

Není divu, že to byl právě Robert Schaffartzik, kdo si na Osoblažce objednal parní vlak pro svatbu své dcery, která vystudovala medicínu a našla nový domov, zajímavou práci i životní lásku v Kostarice.

Kolem úzkokolejky Osoblažky nádraží Liptaň, Slezské Rudoltice, Koberno, Bohušov a Osoblaha září novotou. Rekonstrukce jim vrátila původní vzhled.
Nádraží po rekonstrukci: Osoblaha je Hotzenplotz a Bohušov Füllstein

Robert Schaffartzik doufá, že tato krásná svatba na kolejích bude inspirací také pro další svatebčany. Kolem trati je spousta zámků, kostelů, parků a zajímavých míst pro svatební obřady. Osoblažsko nabízí návštěvníkům ubytovací kapacity i sály, kde se dá uspořádat svatební hostina.

Roberta Schaffartzika potěšilo, že pozvání na svatbu jeho dcery přijal také kněz Pavel Zachrla, který před dvaceti lety žehnal první parní lokomotivu přivezenou na Osoblažku. Byla to nejen svatba, ale také setkání plné vzpomínek na průkopnické začátky parních jízd, kdy ještě výletníci seděli v nákladních vagonech.

Malý štokr po generální opravě parního kotle a odstranění technické závady už zase šlape jako hodinky. Na úzkokolejce Osoblažce vás o prázdninách sveze každou sobotu i neděli.
Legendární parní lokomotiva Malý štokr už zase jezdí na Osoblažce

„Těšíme se na vás v sobotu 3. června, nejpozději v 10:45 hodin na nádraží v Třemešné. Na zahájení 19. sezony výletních parních vlaků na Osoblažce vás sveze parní lokomotiva U57.001 neboli Malý Štokr. V soupravě bude řazen pivní vagón s občerstvením a pivem Nachmelená Opice. Na nádraží v Osoblaze je připraven doprovodný program pro děti, osoblažskâ paličkovaná krajka a spousta dalších zajímavostí,“ láká David Chovančík na Osoblažku.