„Letošní akademii jsme nazvali Kabaret u čtyř oktáv, protože ji pořádají čtyři třídy gymnázia, které se připravují na maturitu," začala vyprávění Lucie Klimešová, studentka Všeobecného a sportovního gymnázia Bruntál ze třídy oktáva A.

Kvůli slučování gymnázií se na maturitu letos chystají dvě třídy bruntálského gymnázia, jedna třída z bývalého Gymnázia Petrin a třída bývalého Sportovního gymnázia ve Vrbně pod Pradědem. Studenti všech maturujících tříd se tedy zapojili do organizace tradiční akademie, kterou bruntálské gymnázium pořádá.

Pestrost vystoupení

Téma kabaret bylo zvoleno studenty takticky, protože v kabaretech mohli lidé narazit na vystoupení nejrůznějšího typu, ať už je to hudební, pěvecké či taneční vystoupení, nebo dramatické scénky.

„Téma kabaret je variační a můžeme do něj zakomponovat jakékoli vystoupení, od vážných až po úplně ztřeštěné, třeba naše vystoupení je úplná magořina, ale myslíme, že pobaví," sdělila se smíchem Lucie Klimešová. Návštěvníci se mohou těšit na více než dvacet různých vystoupení, do účinkování na akademii se zapojila většina tříd bruntálského gymnázia.

Akce letos proběhne ve velkém sále Společenského domu Bruntál, který maturanti upraví do podoby kavárničky dvacátých a třicátých let minulého století, návštěvníci se tak mohou těšit na dobovou atmosféru, drobné občerstvení a nebude chybět ani kankánové vystoupení se saxofonem, díky kterému se obecenstvo do atmosféry tehdejší doby vnoří ještě více.

„Vystoupení se saxofonem je úžasná novinka, tento nástroj ještě na akademii nezazněl, na programu máme však mnoho zajímavých plánů, například letošní třeťáci budou mít jako každý rok vtipnou scénku a letos máme připraveno i mnoho pěveckých vystoupení," prozradila Lucie Klimešová.

Třída oktáva A má pro zájemce připravené i speciální vystoupení, které bude zlatým hřebem večera, nehodlají jej však prozradit, kdo má zájem, ať se přijde podívat.

Přípravy

Studenti již od konce loňského roku nacvičují, dolaďují detaily svých vystoupení, ale slovy maturanta Ondřeje Zemana je stále co zdokonalovat.

„Přípravy probíhají, asi jako každý rok, trochu chaoticky. Navzdory tomu, že začaly už v minulém roce, musím bohužel konstatovat, že je pořád co dodělávat," oznámil Ondřej Zeman, student Všeobecného a sportovního gymnázia Bruntál z oktávy A.

„Ale každopádně věřím, že jestli vše vyjde tak, jak má, tak čeká návštěvníky akademie zážitek, na který budou ještě dlouho vzpomínat," dodává povzbudivě Ondřej Zeman.

Změny

Akademie bude výjimečná už jen tím, že ji gymnázium letos poprvé pořádá ve Společenském domě.

„V Městském divadle Bruntál vznikly nějaké potíže mezi vedoucími, takže jsme se museli uchýlit do zdejšího společenského domu, který jsme si ovšem přizpůsobili podle našich představ a věřím, že to dokážeme bez problémů zvládnout," vysvětlili Ondřej Zeman a Lucie Klimešová.

Akademie se uskuteční 31. března pro veřejnost od 16.30 hodin, dopolední představení je určené pouze pro studenty a učitele školy. „Rád bych pozval všechny, nejen rodiče vystupujících dětí, ale opravdu všechny zájemce, ať se na nás přijdou podívat. Věřím, že bude naše představení na úrovni, a doufám, že se všem přítomným vystoupení studentů zalíbí," uzavřel a pozval všechny zájemce Ondřej Zeman.

Miriam Opletalová