Studentské volby prezidenta ČR se konaly 11. prosince . Ve volební místnosti je zapečetěná urna, plenta, seznam voličů i volební komise.

Studenti všech ročníků SPgŠ a SZŠ jednotlivě vstupovali do sborovny, která představovala cvičnou volební místnost. Na zdi visel státní znak a vlajka České republiky. Čtyřčlenná komise ve složení Radek Vráblík, Karin Rajnochová, Michaela Čutková a Michal Rabinský kontrolovala totožnost voličů a nakonec sčítala hlasy.

Studenti starší patnácti let předkládali volební komisi svůj pravý občanský průkaz a následně jim byl vydán hlasovací lístek, na kterém zakroužkovali ze skutečných prezidentských kandidátů toho, který se podle nich na tuto funkci hodí nejvíc.

„Školní volby nanečisto dávají studentům možnost vyzkoušet si, jaké to je, až se z nich po dovršení osmnácti let stanou voliči, a také jsou pro studenty výzvou, aby se seznámili s prezidentskými kandidáty a přemýšleli o jejich předpokladech pro tuto funkci, o jejich kladech i záporech," přiblížila hlavní pořadatelka a pedagožka na SPgŠ a SZŠ Krnov Stanislava Kusová.

Studentských prezidentských voleb se na této škole zúčastnilo 216 studentů z celkového počtu 369 studentů na této škole. Pokud by záleželo jen na hlasech budoucích pedagogů a zdravotníků z této školy, stal by se prezidentem Vladimír Franz, který od nich získal celkem 92 hlasů. Za ním skončil Jan Fischer s 48 hlasy a Táňa Fischerová s 29 hlasy.

„Tipovala jsem Vladimíra Fanze, že na naší škole zvítězí. Je pro studenty velmi přitažlivý a je blízký hlavně mladé generaci," doplnila Kusová. Studentské prezidentské volby jsou součástí vzdělávacího programu Jeden svět na školách, konkrétně projektu Kdo jiný?.

-sta, frk-