Mnozí zaměstnanci knihovny a čtenáři se ale na stěhování dívají s obavami. Nové místo pro knihovnu je totiž vyčleněno ve sklepních prostorách, které nyní navíc vypadají značně nevábně. Představit si zde knihovnu umí snad jen architekti. Ti ale uklidňují: nechte se překvapit, říkají.

Bruntálská knihovna se do budovy Petrina přestěhuje po dokončení oprav, které je naplánováno na konec srpna příštího roku. Je pro ni vyhrazeno místo v suterénu, k čemuž mají zaměstnanci knihovny výhrady. „Není to pro nás moc potěšující. Slibovali nám novou moderní knihovnu 21. století. My jsme ale pak pro nás viděli přichystaný sklep," řekla ředitelka knihovny Hana Polcarová.

Zároveň ale věří, že situace nebude tak hrozná. „Na druhou stranu dnešní technologie a architekti dokážou téměř zázraky," doufá Polcarová.

Podle mluvčího města Bruntál Jiřího Ondráška se zaměstnanci ani návštěvníci knihovny nemají čeho bát. „Kdokoliv se do těch prostor dnes podívá, těžko si představí, že by tam mohla být knihovna. Musíme si ale uvědomit, že do Petrina budou investovány desítky milionů korun, takže prostory se opravdu velmi výrazně změní," řekl Ondrášek.

Pro knihovnu jsou v budově Petrina vyhrazeny sklepní prostory. Dnes si v těchto místech knihovnu dokáže představit jen málokdo.

Pro knihovnu jsou v budově Petrina vyhrazeny sklepní prostory. Dnes si v těchto místech knihovnu dokáže představit jen málokdo. foto: DENÍK / Dalibor Otáhal

Kromě nové vzduchotechniky a elektroinstalace čeká prostory budoucí knihovny i nové špičkové osvětlení. „V podobných prostorách vznikla i řada jiných knihoven, včetně univerzitních," dodal Ondrášek. V nové knihovně bude ale méně prostoru, než jsou dnes návštěvníci zvyklí. Více knih tak poputuje do skladů, kde si je zájemci mohou vyhledat pomocí rejstříků. Ty projdou inovací ještě před stěhováním.

„Nové katalogy knih budou pro čtenáře přívětivější a bude se v nich lépe hledat," potvrdila Polcarová.

Novou podobu dostane i studovna a čítárna, ve které bude nový dataprojektor, promítací plátno a kvalitní audiotechnika. Návštěvníci se mohou těšit i na wi-fi pokrytí. Do studovny se bude scházet po schodech a nad ní povede galerie, přes kterou budou lidé procházet do oddělení pro dospělé čtenáře.

„Je škoda, že studovna nebude bezbariérová, protože si tam často chodí číst noviny starší lidé. Taky nevím, jaký bude ve studovně klid, když nad ní budou chodit lidé," přemítala ředitelka knihovny Polcarová. Umístění studovny může mít ale i některé výhody. „Dnes je čítárna trochu zasunutá. Když bude lidem víc na očích, začnou ji třeba víc využívat," mínila pracovnice studovny Marie Štencelová.

Dosavadní knihovna v Bruntále za rok osiří, knihy a knihovníci se přestěhují do nových prostor v objektu Petrina. Je to jen několik desítek metrů odsud.

Dosavadní knihovna v Bruntále za rok osiří, knihy a knihovníci se přestěhují do nových prostor v objektu Petrina. Je to jen několik desítek metrů odsud. foto: DENÍK / Dalibor Otáhal

Kvůli stěhování knihovny do suterénu se před několika měsíci objevila petice. Obyvatelům Bruntálu se prostory určené pro knihovnu nelíbily. Jejich starosti jsou ale možná předčasné. „Naše knihovna bude fungovat jako jiné špičkové knihovny v jiných budovách. Abychom o tom veřejnost přesvědčili, budeme od podzimu průběžně prezentovat podrobné informace o probíhající rekonstrukci Petrina," řekl mluvčí Ondrášek.

Adéla Bilová