„V těchto dnech a hodinách se těžko bráním myšlenkám na naše přátele z partnerského města Nadvirna na Ukrajině. Už více než deset let tady pomáháme materiálně, finančně. Budeme v tom pokračovat dál ať se děje, co se děje," objevilo se na profilu krnovského starosty.

Svůj vzkaz Hradil doplnil fotografií své poslední návštěvy ukrajinské Nadvirny v roce 2019.Nadvirna  se stala partnerským městem Krnova 27. října 2011. Nebyla to náhoda. Už dříve spojovaly Krnov s některými oblastmi na Ukrajině osudy volyňských Čechů, kteří se stali občany Krnova. Jejich rodiny se po druhé světové válce stěhovaly z ukrajinské Volyně hlavně na Krnovsko a Osoblažsko. Krnov nejdřív uzavřel partnerství s polským Prudnikem, kam někteří z obyvatel rovněž přišli z Ukrajiny. Ukázalo se, že Prudnik už patnáct let má partnerské město Nadvirna.

Vybydlený panelák s nepřizpůsobivými nájemníky hned vedle školy, školky a zámku kazil atmosféru Slezských Rudoltic. Obec dům vykoupila a investovala do modernizace 24 bytů.
Slezské Rudoltice: Z vybydlené hrůzy dobrá adresa. Obsazovat se začne v létě

Partnerské propojení měst Krnov, Prudnik a Nadvirna bylo nejen logické, ale také funkční.Mezi Krnovem a Nadvirnou se už vystřídala řada delegací. Díky nim vznikla pevná osobní přátelství. Zaměstnanci Městského úřadu v Krnově pořádali sbírky pro dětské domovy na Ukrajině.

V Koncertní síni každoročně probíhá Benefiční koncert pro Ukrajinu. Ředitelka Charity Krnov Monika Dudová osobně doprovázela kamiony, které z Krnova na Ukrajiny přivážely materiální pomoc. Například v roce 2013 z Krnova do Nadvirne zamířil speciální zdravotní kočárek pro pětiletého chlapce postiženého dětskou mozkovou obrnou.

Americký bombardér B-52 přistál na letišti Leoše Janáčka v Mošnově.
VIDEO: Ikona NATO nad Ostravou. Americký bombardér B-52 přistál v Mošnově

Do Krnova zavítaly skupiny nadvirjanských pedagogů, aby mohli porovnat vzdělávací soustavy obou zemí a své zkušenosti se zkušenostmi krnovských učitelů. Na krnovské radnici probíhala výstava fotografií z Nadvirny. Výměna zkušeností probíhala v oblasti sociálních služeb, administrativy i cestovního ruchu.

Delegace z Ukrajiny projevila zájem také o prohlídku krnovské nemocnice. Ředitel státního podniku Nadvirnjanské lesnictví se zajímal jak na Krnovsku funguje myslivost. Podobných osobních kontaktů se zrodily už stovky díky partnerství měst Krnova a Nadvirnou.

K TÉMATU

Ukrajinská Nadvirna je okresním městem, které leží v Ivano-Frankivské oblasti na západě v podhůří Karpat. Má přes 20 tisíc obyvatel a dobře rozvinutý ropný a dřevařský průmysl. Až do první světové války byla Nadvirna součástí rakousko-uherské monarchie. V meziválečných letech byla připojena k Druhé Polské republice. V roce 1942 se stala součástí Sovětského svazu a od získání nezávislosti Ukrajiny v roce 1991 je město její součástí.