Fasády domů v Opavici i jejich majitelé se mění. Prodejna u Solawů i telefonní budka dávno zmizely. Pořád zde ale stojí úplně stejná autobusová zastávka a vedle stejného zábradlí.

Díky těmto orientačním bodům lze snadno porovnat fotografie z předchozích povodní s tou současnou. Která byla větší? To poznáme to zejména podle toho, jak velká část zábradlí při povodních trčí nad hladinu. A podle toho, kolik naplavenin se o zábradlí zachytilo.

V galerii výše najdete snímky z roku 2007. V galerii níže snímky z tohoto týdne:

Porovnejte, kde se zastavila voda v roce 2007 a kam voda v Opavici dosahuje dnes. Brzy v Opavici hladina opadne do normálního stavu, takže budeme mít příležitost porovnat, jak silná vrstva bahna a říčních sedimentů pokryla asfalt v Opavici letos.

Místní už mají připravené gumáky, aby mohli jako obvykle po povodni posbírat zbloudilé ryby přímo ze silnice.

Úvalno obklopují laguny i voda z rozlité řeky Opavy. Zatímco čeští hasiči odčerpávali vodu, jejich polští kolegové si vysloužili přezdívku  rafťáci.
Poučení z povodní: nesjíždět rozvodněné řeky a odvodnit nové podchody v Krnově
Situace na Osoblažsku je specifická tím, že se rozvodnila nejen řeka Osoblaha, ale i drobné potůčky a příkopy. Voda se valí po polních a lesních cestách a vytváří laguny.
Z Osoblahy je veletok. Rozvodnily se i potůčky, voda stojí na polích